Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΑ Σήμα για αλλαγές πριν από το Συνέδριο

Διαγραφή του πανίσχυρου Μπο Σιλάι, λίγα 24ωρα πριν από την «αλλαγή φρουράς» στο Κόμμα. Ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξή του. Κατηγορείται για διαφθορά και συγκάλυψη δολοφονίας. «Καρατομήθηκε» και ο πρώην υπουργός Σιδηροδρόμων

Η διαγραφή του Μπο Σιλάι αποτελεί σαφές μήνυμα για τις αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται το ΚΚΚ, εν όψει του Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος στις 8 Νοεμβρίου
Η διαγραφή του Μπο Σιλάι αποτελεί σαφές μήνυμα για τις αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται το ΚΚΚ, εν όψει του Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος στις 8 Νοεμβρίου
Τη διαγραφή του Μπο Σιλάι από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα οριστικοποίησε η Κεντρική Επιτροπή ανοίγοντας τον δρόμο για την ποινική του δίωξη, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο που θα σηματοδοτήσει μια ιστορική «αλλαγή φρουράς» στο κόμμα.

Ο 63χρονος πρώην κυβερνήτης της πόλης Τσονγκτσίνγκ και πρώην υπουργός Εμπορίου κατηγορείται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη δολοφονίας του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, για την οποία έχει καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του Γκου Καϊλάϊ. Εκτός από τον Μπο Σιλάι, από το κόμμα διεγράφη και ο Λιου Ζιτσούν, πρώην υπουργός Σιδηροδρόμων, και αναμένεται να δικαστεί και αυτός μετά το Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος (8 Νοεμβρίου) για διαφθορά.
Με το συνέδριο, το οποίο θεωρείται ιστορικό και για το ότι το κόμμα φαίνεται να αποκηρύσσει τις αρχές του Μάο Τσε Τουνγκ και του Μαρξισμού - Λενινισμού, θα αλλάξει η ηγεσία του ΚΚΚ ύστερα από 10 χρόνια, με την αντικατάσταση του Χου Ζιντάο από τον αντιπρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, που παρουσιάζει ως πρώτο μέλημά του την πάταξη της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τους «New York Times», η οικογένεια του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια της θητείας του απέκτησε περιουσία... 2,7 δισ. $
Σύμφωνα με τους «New York Times», η οικογένεια του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια της θητείας του απέκτησε περιουσία... 2,7 δισ. $
Τα κρούσματα διαφθοράς και ύποπτου πλουτισμού που αφορούν σε μέλη του απερχόμενου Πολιτμπιρό έχουν λάβει τελευταία τη μορφή χιονοστιβάδας και οι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι τα εν λόγω πρόσωπα θα απουσιάζουν από τη νέα σύνθεση.
Ενα από τα πολυσυζητημένα σκάνδαλα ήταν το μυστήριο της Ferrari, ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε τον περασμένο Μάρτιο ο 23χρονος γιος του Λινγκ Τζιχούα, δεξιού χεριού του προέδρου Χου Ζιντάο, με δύο γυναίκες. Οι Αρχές έσπευσαν να αποσιωπήσουν το συμβάν και να απαγορεύσουν τις διαδικτυακές αναζητήσεις ακόμα και για τη συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου, όμως η είδηση πυροδότησε κριτική για την πολυτελή ζωή του κύκλου του προέδρου.
Ο πιο αδύναμος κρίκος, που έχει επιβιώσει πολλών σκανδάλων, φαίνεται να είναι ο Τζία Κινγκλίν, το νούμερο τέσσερα στην ιεραρχία της μόνιμης επιτροπής του Πολίτμπιρο. Ο Τζία ενεπλάκη τη δεκαετία του '90 μεταξύ άλλων σε σκάνδαλο με μεταφορά λαθραίων. Αν και ο Χε Γουοκιάνγκ είναι υπεύθυνος για τη διαφάνεια στο κόμμα, έχει εμπλακεί σε τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς ως κυβερνήτης στην Τσονγκτσίνγκ, όταν χάθηκαν πολλά χρήματα για την κατασκευή του «Three Gorges Dam», του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το δημοσίευμα των «New York Times», που αποκάλυψε ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο έχει χτίσει στη διάρκεια της θητείας του πλούτη ύψους 2,7 δισ. $.
ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΜΠΙΡΟ
Υποψήφιοι με σκιά σκανδάλων
Με μεγάλα σκάνδαλα, των οποίων έχουν επιβιώσει πολιτικά, έχουν συνδεθεί τα ονόματα μερικών από τα φαβορί για το νέο πολιτμπιρό του ΚΚΚ. Ενας εξ αυτών είναι ο Χου Τσουνχούα, επικεφαλής του κόμματος στην Εσω Μογγολία.
Το 2008, όσο ήταν κυβερνήτης της Χεμπέι, ξέσπασε στην επαρχία το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα από μελαμίνη βρεφικά γάλατα που οδήγησαν έξι μωρά στον θάνατο, ενώ άλλα 300.000 αρρώστησαν. Η οργή για το εν λόγω σκάνδαλο κατευθύνθηκε κυρίως εναντίον των γαλακτοκομικών εταιρειών αφήνοντας το όνομα του Χου σχεδόν ανέπαφο.
Το 2011 βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή της Εσω Μογγολίας, οργανωμένες από Μογγόλους φοιτητές για την εσκεμμένη δολοφονία ενός βοσκού από οδηγό φορτηγού της φυλής Χαν. Αλλος ένας είναι ο επικεφαλής του KKK στην επαρχία Χουνάν, Ζου Κιάνγκ. Στην επαρχία του έχουν ξεσπάσει μια σειρά σκανδάλων, με σημαντικότερο τον μυστηριώδη θάνατο ακτιβιστή της Τιενανμέν, σε νοσοκομείο τον Ιούνιο.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου