Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Συναντήσεις Λαβρόφ για τη Συρία


Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, της οποίας η Μόσχα είναι αμέριστος σύμμαχος, αλλά δεν βρέθηκε κανένα πεδίο συνεννόησης.


"Συζητήσαμε την κατάσταση στη Συρία (...), ανασκοπήσαμε ό,τι έγινε μέχρι σήμερα και εξετάσαμε αν υπάρχουν τρόποι να προχωρήσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Άραμπι, στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο με τον Λαβρόφ και τον Μπραχίμι.

"Και πρέπει να είμαστε σαφείς: δεν υπήρξε συμφωνία για τίποτα», είπε.

"Όμως συζητήσαμε όλες τις πτυχές της κατάστασης. Κάθε μέρος ανέφερε τη σημασία τού να προχωρήσουμε. Υπάρχουν διάφορες ιδέες, αλλά τίποτα συγκεκριμένο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ επέμεινε στην ανάγκη να «πεισθούν τα μέρη στη Συρία να σταματήσουν το πυρ και να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις όπως προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης».

Η συμφωνία αυτή για τις αρχές μιας μετάβασης στη Συρία εγκρίθηκε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη από την Ομάδα Δράσης για τη Συρία. Δεν περιλαμβάνει καμία έκκληση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, ενώ η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες, καθώς και η συριακή αντιπολίτευση, απαιτούν την αποχώρησή του.

Ο ρώσος υπουργός είπε πως η χώρα του «υποστήριξε τους ευγενείς πόθους των αραβικών λαών, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψει αυτοί οι πόθοι να τύχουν εκμετάλλευσης και η περιοχή να μεταμορφωθεί σε εστία για την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών», σύμφωνα με την αραβική μετάφραση των δηλώσεών του.

Ο Μπραχίμι, από την πλευρά του, επανέλαβε πως «η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ άσχημη και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Είτε θα υπάρξει μια πολιτική λύση, μια πολιτική διαδικασία, είτε το μέλλον της Συρίας θα είναι πολύ άσχημο (...). Πρέπει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να συνεχίσουν να συνομιλούν», είπε.

Η Ρωσία, σύμμαχος από μακρού χρόνου του συριακού καθεστώτος, στο οποίο παραδίδει όπλα παρά τις δυτικές επικρίσεις, εμπόδισε τρεις φορές μαζί με την Κίνα δυτικά ψηφίσματα στον ΟΗΕ που αποσκοπούσαν να ασκήσουν πίεση με την απειλή κυρώσεων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί επίσης στο Κάιρο με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τον αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Κάμπελ Αμρ για τη Συρία αλλά και για τη Λιβύη, ένα χρόνο αφότου μια ένοπλη εξέγερση έθεσε τέρμα στη βασιλεία του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ιορδανία για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου