Να ντυθούν οι γυναίκες στο χακί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψανδρίας στο ρωσικό στρατό, ζητούν βουλευτές, οι οποίοι προτείνουν την κατάταξη των νεαρών ρωσίδων για στρατιωτική θητεία ενός έτους. Οι αντιδράσεις στη στράτευση των γυναικών είναι πολλές.
Ομάδα βουλευτών προετοιμάζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα πρέπει να κατατάσσονται, όπως και οι άνδρες στο στρατό, αποκάλυψε τo μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», ταξίαρχος του υπουργείου Εσωτερικών, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, στην εφημερίδα «Izvestia». Σαν βάση για το νομοσχέδιο λαμβάνεται η εμπειρία από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (ΤΣΑΧΑΛ), στις οποίες το ένα τρίτο του στρατιωτικού προσωπικού είναι γυναίκες.


Η ιδέα της Μοσκαλκόβα είναι ότι τα κορίτσια στην ηλικία των 18 ετών θα λαμβάνουν πρόσκληση κατάταξης από τη στρατολογία, όπως και τα αγόρια. «Όταν παραλάβει το έγγραφο κατάταξης, η νεαρή ρωσίδα πολίτης θα μπορεί να αποφασίσει για το αν θα καταταγεί ή όχι», είπε η βουλευτής. «Με την ένταξη των γυναικών στο στρατό, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ή υπάρχουσες ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες. Δομές, που κάνουν τη στρατιωτική θητεία πιο ανθρώπινη».

Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμες ήδη υπηρετούν γυναίκες, τόσο ως πολιτικό προσωπικό, όσο και σαν επαγγελματίες στρατιωτικοί με συμβόλαιο (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή και απλές στρατιωτίνες). Από το 2012, στις ΕΔ της Ρωσίας υπηρετούν περίπου 50 χιλιάδες γυναίκες. από τις οποίες οι 11.000 είναι στο βαθμό του ανθυπασπιστή, και περίπου ο ίδιος αριθμός σαν πολιτικό προσωπικό.

Τα πολιτικά κόμματα

Στο κόμμα «Ενιαία Ρωσία», που κατέχει το 53% των εδρών στην Κάτω Βουλή του ρώσικου Κοινοβουλίου, η πρωτοβουλία για τη στρατιωτική θητεία των γυναικών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. «Σήμερα υπάρχουν στρατιωτικές Σχολές, όπου οι γυναίκες μπορούν να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση, αλλά και στρατιωτικές ειδικεύσεις, όπως ιατρικές ειδικότητες, μεταφράστριες και άλλες ειδικότητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ζελεζνιάκ.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ρώσικο κοινοβούλιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), διαφωνούν με την Μοσκαλκόβα. «Σε καιρό ειρήνης, είμαστε κατά της ευρείας συμμετοχής του ωραίου φύλλου στις Ενοπλες Δυνάμεις. Κι'αυτό,  γιατί είναι ένα βήμα προς την υποχρεωτική θητεία, όπως στο Ισραήλ και στην Κούβα, κράτη που σε αντίθεση με τη Ρωσία, βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ΚΚΡΟ, Βαντίμ Σολοβιόφ.

Από τη μεριά του, ο ειδικός αν αναλυτής, Βίκτωρ Αβέρκοφ, επίσης διαφωνεί. «Δεν έχουμε καμία άμεση εξωτερική απειλή πολέμου, η οποία θα απαιτούσε συνολική κινητοποίηση των πολιτών», λέγει. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα», Ίγκορ Κορότσενκο, πιστεύει ότι η ισραηλινή εμπειρία δεν αποτελεί υπόδειγμα για τη Ρωσία. «Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο, και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στρατού είναι για τους ισραηλινούς θέμα επιβίωσης του κράτους και του έθνους τους. Στη δική μας κατάσταση, είναι αρκετή η «επάνδρωση» των ΕΔ μόνο με άνδρες στρατιώτες», δήλωσε.

Τρελή ιδέα

Η πρόεδρος της Ένωσης των Επιτροπών Μητέρων Στρατιωτών, Βαλεντίνα Μέλνικοβα, είπε ότι η ιδέα του καλέσματος των γυναικών στα όπλα, είναι τρελή. «Δεν έχουμε στο στρατό μας τις κατάλληλες συνθήκες για να υπηρετούν γυναίκες. Με συμβόλαια, ναι, γιατί υπάρχουν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις θάλαμοι και οικοτροφεία.  Εκεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειδική γυναικεία πτέρυγα», δήλωσε η Μέλνικοβα στο Ρ/Σ «Ρώσικη υπηρεσία ειδήσεων». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ρώσοι αξιωματικοί «δεν είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν με γυναίκες υφισταμένους τους».

Η Τατιάνα Μοσκαλκόβα πάντως, προτείνει ότι κατ' αναλογία με τις ισραηλινές στρατιωτίνες, οι ρωσίδες που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, να έχουν ειδικά προνόμια. «Στο Ισραήλ, τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται στο σπίτι τους, αλλά το πρωΐ πηγαίνουν στην υπηρεσία, για την οποία και πληρώνονται αδρά. Επιπλέον, έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε ΑΕΙ με ευνοϊκούς όρους και στη διάρκεια της θητείας τους, μαθαίνουν ένα επάγγελμα», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ΕΔ, Άννα Ουκόλοβα, ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική θητεία των γυναικών έχει θετικά αποτελέσματα. «Το αποτέλεσμα είναι μόνο θετικό. Ειδικά όταν οι γυναίκες εμπλέκονται σε θέσεις εκπαιδευτών, ανεξάρτητα από το είδος του όπλου ή του σώματος. Σε εμάς, η γυναίκα μπορεί να είναι και εκπαιδευτής στα τεθωρακισμένα και πιλότος μαχητικού αεροσκάφους», υποστήριξε. Ωστόσο, δεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του μέτρου στη Ρωσία θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. «Λόγω της μικρής γεωγραφικής έκτασης του Ισραήλ, οι γυναίκες μπορούν ανεμπόδιστα να ασχοληθούν με την οικογένειά τους ενώ υπηρετούν στο στρατό. Στη Ρωσία, απ' όσο γνωρίζω, οι στρατιώτες υπηρετούν τη θητεία τους συχνά-πυκνά, μακριά από το σπίτι τους», είπε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, Νικολάι Πανκόφ, τον Απρίλιο του 2012, υπηρετούσαν τη θητεία τους στις ρώσικες ΕΔ, 667.000 άτομα. Μαζί με τους στρατιωτικούς γιατρούς, τους Ευέλπιδες και τους καθηγητές των στρατιωτικών σχολών, καθώς και με τους αξιωματικούς το σύνολο των υπηρετούντων στις ΕΔ, δεν υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες άτομα. Στο τέλος του 2011, ο αρχηγός του ρώσικου ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, δήλωσε ότι το μέγεθος των ΕΔ της χώρας είχε μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο άτομα. 
πηγή http://rbth.gr/articles/2012/12/23/na_ntythoyn_oi_roside_sto_xaki_18931.html