Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνική «λύση» ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία


image
Δουβλίνο και Λισσαβώνα επιδιώκουν ανάλογα οφέλη με εκείνα της Αθήνας
Η ιρλανδική και η πορτογαλική κυβέρνηση μελετούν πυρετωδώς τη συμφωνία για μείωση του κόστους δανεισμού που επέτυχε η Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια σημεία της θα μπορούσαν να ισχύσουν και γι’ αυτές. Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι πιστώτριες χώρες είναι, ως συνήθως, αντικρουόμενα, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να εμφανίζεται χθες αρνητικός στο ενδεχόμενο η μείωση επιτοκίου και η παράταση αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου να ισχύσει και για Δουβλίνο και Λισσαβώνα, ενώ θετικότερη είναι η Φινλανδία.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία που επέτυχε η Ελλάδα προκειμένου να κρίνει ποια στοιχεία της θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή. «Θ’ αξιολογήσουμε όσα έλαβε η Ελλάδα και, αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιρλανδία να βγει από το πρόγραμμα, θα το επιδιώξουμε», είπε ο κ. Νούναν. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Πορτογάλος συνάδελφός του, Βίτορ Γκασπάρ, είχε δηλώσει από τη Λισσαβώνα ότι «η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα επωφεληθούν από τους (ευνοϊκότερους) όρους που ισχύουν στο πλαίσιο (δανεισμού) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης». Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσο θα ωφελούσαν τις άλλες δύο μνημονιακές χώρες οι ευνοϊκότεροι όροι που ισχύουν για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου αφορά τα διμερή δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες δύο χώρες έχουν λάβει δάνεια μόνο από το EFSF. Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν, προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, Δουβλίνο και Λισσαβώνα θα ήταν πρόθυμες να αποδεχτούν ορισμένους από τους όρους σκληρότερης εποπτείας που αποδέχτηκε η Αθήνα.

Πάντως, χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε αντίθετος στην παραχώρηση ευνοϊκότερων όρων σε Ιρλανδία και Πορτογαλίας με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μια «ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, με την κεντρική τράπεζα της χώρας ν’ ανακοινώνει χθες ότι θ’ αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιθανότατα θα συνεχιστεί η πτώση της τιμής των ακινήτων, εξαιτίας της μακράς ύφεσης, η οποία εν μέρει οφείλεται στους σκληρούς όρους διάσωσης. Την Τετάρτη, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, είχε δηλώσει ότι «για λόγους δικαιοσύνης θα ήταν κατανοητό να παραχωρήσουμε κάποιου είδους βοήθεια σε αυτούς», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού δεν θα ισχύσει για Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Υποχώρησαν τα ιταλικά ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε το επιτόκιο που πλήρωσε χθες η ιταλική κυβέρνηση για δεκαετές ομόλογο. Η Ιταλία δανείστηκε 2,98 δισ. ευρώ πληρώνοντας επιτόκιο 4,45%, σχεδόν 0,5% λιγότερο από όσα πλήρωσε τον Οκτώβριο, κυρίως χάρη στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές. Πριν από ένα χρόνο το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου βρισκόταν στο 7,56%. Η χθεσινή ήταν η τελευταία δημοπρασία 10ετών ιταλικών ομολόγων για φέτος, ενώ η Ρώμη έχει πλέον σχεδόν αντλήσει όλα τα κεφάλαια που είχε προγραμματίσει για το 2012. «Μια δημοπρασία ιταλικών 10ετών ομολόγων στο 4,45% ήταν αδιανότητη πριν από ένα χρόνο», σχολιάζει στο Ρόιτερς ο οικονομικός αναλυτής Νίκολας Σπίρο. Μόνο μελανό σημείο της χθεσινής δημοπρασίας ήταν το ποσοστό κάλυψης της έκδοσης στο 1,18.

Πηγή: http://www.forologoumenos.gr/permalink/22044.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου