Περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, εφόσον αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ζητεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ
Διακριτικά, αλλά σταθερά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει κι άλλες δράσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα. Μπορεί το εκτελεστικό συμβούλιο να ενέκρινε τις δόσεις, ύψους 3,3 δισ ευρώ, για την Ελλάδα, η επικεφαλής όμως του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, έθεσε το ΔΝΤ εκτός κάθε πιθανής εμπλοκής του σε νέα μείωση του χρέους, υπενθυμίζοντας πως έχει καθεστώς «προτιμησιακού πιστωτή» (δηλαδή σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο για τα δάνεια που έχει διαθέσει). Παράλληλα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της αγοράς, κάλεσε την Ευρωζώνη να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα, για να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των εντόκων γραμματίων της που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, η κυρία Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι, όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι χώρες της Ευρωζώνης όχι μόνο θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, αλλά «θα βοηθήσουν πραγματικά μέσω της ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), που θα παρουσιαστεί σήμερα από το ΔΝΤ και τον εκπρόσωπό του στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, θα επισημαίνονται τρία στοιχεία:
1. Προς το παρόν, ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020.
2. Μέτρα τα οποία δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξασφαλίζουν τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, δεδομένου πάντα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα όπως αυτά προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
3. Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, που θα διασφαλίζουν τη μείωση του χρέους κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.
«Γίνονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022».
Μάλιστα, ερωτηθείσα εάν είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που έως τώρα έχει λάβει η Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι «δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις». Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποστήριζε πως πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό πως Ε.Ε. και Ελλάδα έχουν με αποφασιστικότητα δηλώσει ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
Επιπλέον, η επικεφαλής του Ταμείου εκτίμησε ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «δεν είναι στο τραπέζι», όσο όμως η ίδια η χώρα δεν θέλει να «είναι στο τραπέζι». Και αυτό θα το πετύχει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, που κατ’ επέκταση θα διασφαλίσει τη στήριξη της Ευρωζώνης.
Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο ασκεί έμμεση αλλά σαφή πίεση προς την Ευρωζώνη να δώσει επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Του Σωτηρη Νικα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου