Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μεταβολή στο κομματικό σύστημα της Κύπρου, σύμφωνα με αναλυτές

Το αποτέλεσμα των σημερινών προεδρικών εκλογών θα φέρει μεταβολές στο κομματικό σύστημα της Κύπρου, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μαυρής, ο οποίος ανέλυσε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις του ΡΙΚ και το απόγευμα θα αναλύσει την δημοσκόπηση εξόδου.
«Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, είναι μάλλον αδύνατο το κομματικό σύστημα που συγκροτήθηκε μετά το '74 να παραμείνει ως έχει', υποδεικνύει ο κ. Μαυρής σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο». Πόσο γρήγορα θα προκύψει αυτή η μεταβολή, προσθέτει, και πού θα καταλήξει δεν μπορεί κανείς να το δει από τώρα. «Οι εκλογές θα την πυροδοτήσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα, ήδη έχουν διαφανεί κάποιες τάσεις μετασχηματισμού, υπό το δεδομένο ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα και στην Κύπρο», τονίζει ο κ. Μαυρής.

Ο Κύπριος αναλυτής και καθηγητής ιδιωτικού Πανεπιστημίου Χριστόφορος Χριστοφόρου επισημαίνει επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι «κλειδί» στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι η συμπεριφορά ενός υψηλού ποσοστού του εκλογικού σώματος, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει μυστικές τις προθέσεις του. Το ποσοστό αυτό, σημειώνει, ανέρχεται στο 30%. Επίσης, ο κ. Χριστοφόρου εκτιμά ότι η αποχή θα κυμανθεί μεταξύ 15-20%.


Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα διαδραματίσουν και οι επιλογές των ψηφοφόρων του εξωτερικού που αποτελούν περίπου το 3% του εκλογικού σώματος όπως επίσης και το συνολικό ποσοστό των μικρότερων σε δύναμη υποψηφίων, εκτιμά σε ανάλυση στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου Μιχάλης Βρυωνίδης, διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.


Εάν οι επιλογές των ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι περίπου ευθυγραμμισμένες με τις επιλογές που αποτυπώθηκαν στις δημοσκοπήσεις, τότε, σημειώνει, η εκλογική επιρροή των υποψηφίων παραμένει αμετάβλητη, εάν όμως ευνοούν κάποιον ή κάποιους από τους υποψήφιους τότε μπορούν να διαμορφώσουν ανάλογα το εκλογικό αποτέλεσμα.


Όσον αφορά τους υποψήφιους με περιορισμένη εκλογική επιρροή, εάν εισπράξουν σημαντικό αριθμό ψήφων διαμαρτυρίας και το άθροισμα των ποσοστών τους ξεπεράσει το 4%, τότε διαγράφεται εντελώς το ενδεχόμενο εκλογών ενός γύρου. Επίσης, ο κ. Βρυωνίδης αναφέρει ότι ακριβής εκτίμηση ως προς ποιος υποψήφιος βγαίνει κερδισμένος από το φαινόμενο της κρυφής ψήφου δε μπορεί να γίνει, όμως επισημαίνει ότι μεγαλύτερη συγκριτικά αναλογία απόκρυψης ψήφου καταγράφηκε στο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/02/2013_483454

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου