Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ρώσοι... Χρυσοθήρες, Φορτωμένοι με Πετροδολάρια

Σε επίπεδο ρεκόρ για τον τελευταίο μισό αιώνα έφτασαν πέρυσι οι ποσότητες του χρυσού που αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: αφενός, τη ρευστότητα που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες χώρες (από όπου και προήλθαν οι μεγαλύτερες αγορές) και, αφετέρου, την προσπάθεια διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων με πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι ο χρυσός, καθώς ουδείς μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την πορεία των χρηματιστηρίων, των ομολόγων ή ακόμη και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στη διάρκεια του 2012 οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκια τους 534,6 μετρικούς τόνους του πολύτιμου μετάλλου, ποσότητα η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά το 1964 και αντιπροσωπεύει το 12% της συνολικής ζήτησης χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους. Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης είναι προφανές ότι έχει επιπτώσεις και στην τιμή. Έτσι, από τα τέλη του 2005 μέχρι σήμερα, αυτή έχει αυξηθεί κατά περίπου τέσσερις φορές -από τα 400 δολάρια διαπραγματεύεται στα 1.640 δολάρια η ουγγιά.
Αγοραστές
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε επίπεδο αγοραστών, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ρωσία, η Βραζιλία και το Ιράκ. Ειδικά η Ρωσία, στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας έχει διοχετεύσει μεγάλο μέρος του συναλλάγματος το οποίο της αποφέρουν οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αγορά χρυσού -με αποτέλεσμα, στο συγκεκριμένο διάστημα, να έχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματά της, προσθέτοντας σε αυτά 570 μετρικούς τόνους.
Η ποσότητα αυτή είναι κατά ένα τέταρτο μεγαλύτερη ποσότητα από τη δεύτερη Κίνα, η οποία δεν φαίνεται να δίνει εξίσου μεγάλη σημασία στον χρυσό, όπως αποδεικνύει η αναλογία του (μόλις 1,7%) επί των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας του κόσμου.
«Όσο περισσότερο χρυσό διαθέτει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανεξαρτησία που διασφαλίζει στην περίπτωση μιας καταστροφής που θα πλήξει το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα ή άλλα αποθεματικά νομίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιεβγκένι Φιοντόροφ, βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία και συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, οι πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Πούτιν οι αγορές χρυσού θα ενταθούν, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να επωφεληθούν από το διάστημα που η ροή των πετροδολαρίων θα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Φυσικά, δεν ακολουθούν όλες οι χώρες ίδια τακτική. Για παράδειγμα, πολλές αναπτυγμένες οικονομίες έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους την προηγούμενη δεκαετία -η πρωτιά ανήκει στην Ελβετία με 877 τόνους, στη δεύτερη θέση είναι η Γαλλία με 589, ενώ Ισπανία, Ολλανδία και Πορτογαλία έχουν πουλήσει περισσότερους από 200 τόνους στο ίδιο διάστημα. Όπως και να 'χει, ο παγκόσμιος χάρτης του χρυσού θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Πόσος χρυσός υπάρχει;
Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 166.600 τόνοι χρυσού, κατά τα δύο τρίτα μετά το 1950. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι στη γη υπάρχουν ακόμη 51.000 τόνοι -με άλλα λόγια, χρυσός θα συνεχίσει να εξορύσσεται για περίπου 15 χρόνια ακόμη...
Αποθέματα
Οι πρωταθλητές του χρυσού
  • ΗΠΑ:8.133 (75,7%)
  • Γερμανία:3.391 (72,8%)
  • ΔΝΤ:2.814
  • Ιταλία:2.451 (72,1%)
  • Γαλλία:2.435 (70,5%)
  • Κίνα:1.054 (1,7%)
  • Ελβετία:1.040 (10,6%)
  • Ρωσία:958 (9,5%)
  • Ιαπωνία:765 (3,2%)
  • Ολλανδία:613 (59,7%)
  • Ινδία:558 (9,9%)
  • ΕΚΤ:502 (32,9%)
Του Γιώργου Παυλόπουλου

(από την εφημερίδα "Ημερησία")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου