Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

«Η μετεκλογική Ιταλία θυμίζει την Ελλάδα το Μάιο του 2012» Συνέντευξη με τον πολιτικό αναλυτή Νικολά Βερνόν

Οι Ιταλοί ψήφισαν, και είπαν όχι στα κόμματα του εγχώριου κατεστημένου και στην λιτότητα α λα γερμανικά. Θα μπορούσε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, που έχει οδηγήσει σε ακυβερνησία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να γίνει σημείο καμπής, για να χαλαρώσει η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει η ΕΕ; Το «ΒΗΜΑ» ρώτησε τον Νικολά Βέρνον του Bruegel, κέντρου αναλύσεων με μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες.
«Η μετεκλογική Ιταλία θυμίζει την Ελλάδα το Μάιο του 2012»
Είναι δυνατόν να γίνει μοχλός σημαντικής πίεσης για χαλάρωση της λιτότητας αυτή η απόρριψη από τον ιταλικό λαό;

«Η ψήφος των Ιταλών είναι πρώτα, και πάνω από όλα, απόρριψη του πολιτικού συστήματος της χώρας τους, που πολλοί πολίτες το θεωρούν θεμελιωδώς δυσλειτουργικό, μη αντιπροσωπευτικό, ιδιοτελές και διεφθαρμένο.
Φυσικά, η δυσφορία των ψηφοφόρων μεγεθύνεται από την κρίση και την λιτότητα, αλλά θα ήταν λάθος να δούμε την ψήφο αυτή αποκλειστικά υπό το πρίσμα της λιτότητας. Οι Ιταλοί καταψήφισαν τα κόμματα και ολόκληρο το εθνικό πολιτικό κατεστημένο. Οντως αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμη καμπή για την Ιταλία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή κρίση. Προς το παρόν, η αναταραχή στις αγορές είναι περιορισμένη, και δεν υπάρχει διάχυση της αβεβαιότητας».

Ποιο είναι το «ιταλικό πρόβλημα» τώρα, από ευρωπαϊκής απόψεως;

«Το ίδιο με αυτό που είχαμε τον Μάϊο του 2012 στην Ελλάδα: ποιά κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί, με τέτοιο ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα, στην Ιταλία; Δεν θα το μάθουμε αν δεν περάσουν κάποιες εβδομάδες. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, όσο προσωρινή και αν είναι, δεν θα καταλάβουμε πώς το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ιταλία θα μπορούσε να επηρεάσει την παν-ευρωπαϊκή συζήτηση για την λιτότητα. Ενδέχεται να μην μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση με αυτή τη Βουλή, οπότε θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, όπως συνέβη και με την Ελλάδα, πέρυσι τον Ιούνιο».

Μπορεί να γίνουν οι ιταλικές εκλογές καμπανάκι για την αλλαγή στην σκληρή θέση της Ανγκελα Μέρκελ για λιτότητα με κάθε κόστος;

«Ας μιλάμε, καλύτερα, για την στάση της γερμανικής κυβέρνησης και όχι της Ανγκελα Μέρκελ - δεν βοηθάει να προσωποποιούμε υπερβολικά αυτά τα πράγματα. Δεν πιστεύω ότι αυτή η στάση θα αλλάξει σύντομα, επειδή γίνεται προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία και μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται σε κοινή, συνετή, πολιτική για το έλλειμμα.

Για να το πω με άλλα λόγια, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν έχουν όρεξη να πληρώσουν για ό,τι θεωρούν αποτέλεσμα δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης στην περιφέρεια. Φυσικά αυτή είναι μεγάλη ειρωνεία στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και αρκετά συντηρητική δημοσιονομική διαχείριση, και της οποίας το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αλλά αυτήν την  πραγματικότητα δεν την αντιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης».

Πόσο απειλούν το ευρώ, και την ενότητα της ΕΕ, τέτοιες εκλογικές αναταράξεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες;

«Θα σας απαντήσω λέγοντας ότι βλέπουμε, ιδίως από πέρυσι, ότι η κοινή γνώμη στην Γερμανία και η κυβέρνηση στο Βερολίνο έχουν μια βαθιά, και θα έλεγα άνευ όρων, αφοσίωση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στην επιβίωση του ευρώ. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι δύο αντιλήψεις, ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε πάση θυσία το ευρώ, αλλά και ότι η λιτότητα είναι η σωστή θεραπεία για όλες τις ασθένειες της περιφέρειας, συνυπάρχουν ακόμη, με άτσαλο τρόπο, στην Γερμανία. Πιστεύω ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει στάση σε αυτή τη συζήτηση πριν από τις εκλογές της, τον Σεπτέμβριο, ή τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν πολύ πιο σοβαρές αναταράξεις στις αγορές από αυτές που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες».


ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500893

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου