Η Τουρκία θα μπορούσε να αντικρούσει την όποια κίνηση των ελληνοκυπρίων για επιτάχυνση των ερευνών φυσικού αερίου για να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα προκειμένου να σώσει την οικονομία της, υποστηρίζουν τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τηνSunday’s Zaman.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στους ελληνοκυπρίους περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να αντλήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεθνή διάσωση για να μην καταρρεύσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα και πιθανότατα βγει από την ευρωζώνη. Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα αναφορικά με πιθανές ρωσικές επενδύσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο ως έναν τομέα για στον οποίον θα μπορούσε να επενδύσει η Ρωσία.
«Αυτά τα αποθέματα ανήκουν σε δυο κοινότητες και το μέλλον αυτής της πηγής δεν μπορεί να υπόκειται στην θέληση μόνο της νότιας Κύπρου. Μπορεί να ενεργήσουμε κατά τέτοιων πρωτοβουλιών αν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη τούρκος αξιωματούχος. «Η αποκλειστική χρήση αυτής της πηγής… από την Νότια Κύπρο αποκλείεται… και είναι απαράδεκτη».
Οι προσπάθειες των ελληνοκυπρίων να νομισματοποιήσουν τα μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα φυσικού αερίου και θα τα καταστίσουν ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, έχει δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, η οποία απαιτεί κοινή προσέγγιση και μερίδιο των εσόδων. «Εξετάζουμε όλα τα νομικά μέσα… θα μπορούσαμε να φέρουμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά κανάλια», ανέφερε ένας αξιωματούχος χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Μόσχα θα έσφιγγε ακόμα περισσότερο τον κλοιό της σε ότι αφορά την προμήθεια προς την Ευρώπη εάν επένδυε στο φυσικό αέριο στη Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας 80 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, στο οικόπεδο Αφροδίτη, αν και τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα επισήμως. Αυτό το ποσό θα ήταν αρκετό για να καλύψει περίπου το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνοκύπριοι ευελπιστούν να αρχίσουν τις εξαγωγές το 2018, όμως οι ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν πως η εξόρυξη του αερίου θα αποδειχθεί και κοστοβόρα και αργή διαδικασία, ενώ ενδέχεται να υπάρξει παγκόσμιος υπερκορεσμός, λόγω της αφθονίας σχιστολιθικού αερίου από την Βόρεια Αμερική, τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου