Εγινε πάντως μία απόπειρα δολοφονίας, κατά του ιδρυτή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, συνταγματάρχη Ριάντ Αλ Ασάαντ... Ο Αλ Ασάαντ ακρωτηριάστηκε στο πόδι από έκρηξη σε ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή, σε «προφανή» απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσαν χθες πηγές της αντιπολίτευσης.
Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και νοσηλεύεται σε τουρκικό νοσοκομείο.
Ο Ασάαντ, ο οποίος ίδρυσε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό το 2011 με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ήταν ένας από τους πρώτους ανώτερους αξιωματικούς που λιποτάκτησαν από τον συριακό στρατό. Δεν είχε, όμως, συμπεριληφθεί στην υποστηριζόμενη από τη Δύση διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που σχηματίσθηκε πέρυσι. Μετά την αυτομόλησή του ζει ως επί το πλείστον με την οικογένειά του σε έναν καταυλισμό στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, είχε τοποθετηθεί μία βόμβα κάτω από το αυτοκίνητο στο σημείο που καθόταν ο Ασάαντ. Η απόπειρα έγινε στην πόλη Αλ Μαγιαντίν, στην ανατολική Συρία. Η Αλ Μαγιαντίν ελέγχεται από ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν δρουν όλες υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Στο μεταξύ, το αιματοκύλισμα στη Συρία συνεχίζεται αμείωτο καθώς την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 165 άνθρωποι σ' όλη τη χώρα, ενώ χθες σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν έξι από τις δεκάδες οβίδες που έριξαν αντάρτες στο κέντρο της Δαμασκού και οι οποίες έπληξαν μια υψίστης ασφαλείας περιοχή, ένα χιλιόμετρο από την κατοικία του προέδρου Ασαντ, δήλωσαν κάτοικοι και πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οβίδες έπεσαν στην πλατεία των Ομεϊαδών, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι επιθέσεις των ανταρτών στη Δαμασκό έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ηνωμένα Εθνη
Ο ΟΗΕ, εξάλλου, θα αποσύρει τους μισούς από τους 100 ξένους υπαλλήλους του που εξακολουθούν να εργάζονται στη Συρία εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων, ενώ η Ιορδανία έκλεισε χθες το κύριο μεθοριακό πέρασμα προς Συρία.
Ο ΟΗΕ, εξάλλου, θα αποσύρει τους μισούς από τους 100 ξένους υπαλλήλους του που εξακολουθούν να εργάζονται στη Συρία εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων, ενώ η Ιορδανία έκλεισε χθες το κύριο μεθοριακό πέρασμα προς Συρία.
Στο πολιτικό επίπεδο, παραιτήθηκε την Κυριακή ο Μόαζ Αλ Χάτιμπ από τη θέση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, μιλώντας για έλλειψη υποστήριξης προς το πρόσωπό του. Επίσης, σ' ένα ακόμα σημάδι δυσαρμονίας εντός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Σαλίμ Ιντρίς, εκ των ηγετών του Στρατού, δήλωσε ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως πρωθυπουργό τον Γάσαν Χίτο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός εξέλεξε πριν από μία εβδομάδα ως πρωθυπουργό τον Χίτο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Σύρων αντικαθεστωτικών.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63802432
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου