Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ

Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του «πατέρα» του Σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ, ο οποίος πέθανε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονηθέντος ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στη γειτονική Ιορδανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σχετικά με μία σειρά θεμάτων στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισραήλ ήταν περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας, εκτιμά το Ρόιτερς, με εκκλήσεις από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου προς τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν εκ νέου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν «παγώσει».

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στόχευε να διορθώσει την εντύπωση που είχε σχηματιστεί όταν ο πρόεδρος είχε εκφωνήσει ομιλία στο Κάιρο το 2009, όπου εμφανίστηκε να δηλώνει πως η νομιμότητα του εβραϊκού κράτους πηγάζει από το Ολοκαύτωμα.
"Τίποτα δεν είναι ισχυρότερο», είπε ο Ομπάμα στο μνημείο Γιαντ Βασέμ με τα ονόματα των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους από το ναζιστικό καθεστώς στη διάρκεια του 'Β Παγκοσμίου Πολέμου.

"Ορισμένες φορές είναι πιο δύσκολο να επενδύσεις στην ειρήνη παρά στον πόλεμο», είπε ο Ομπάμα στην οικογένεια του Ράμπιν, σύμφωνα με την κόρη του δολοφονηθέντος Ντάλια.
Ο Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1995 από Εβραίο εξτρεμιστή, οργισμένο από τις προσπάθειές του για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου