Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ισραήλ: Προειδοποιήσεις για τα πυρά από Γάζα και Συρία

Ο υπουργός Άμυνας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε κάθε επίθεση κατά του εδάφους του, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή συρο-ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν.
Δύο νέες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν νωρίς το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

"Ο ισραηλινός στρατός επετέθη στη Γάζα τη νύκτα διότι θεωρούμε την Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την θεμελίωση μίας ρουτίνας σποραδικών πυρών κατά των πολιτών μας και των στρατιωτικών μας δυνάμεων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αμυνας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη νύκτα αεροπορική επιδρομή στη μεθόριο ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ κοντά στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια σε απάντηση της εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

"Στα υψίπεδα του Γκολάν επίσης, η πολιτική μας συνίσταται στο ότι δεν έχουν την πρόθεση να αγνοήσουμε τα πυρά που προέρχονται από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ, είτε πρόκειται για σκόπιμα ή μη πυρά, και θα δώσουμε σθεναρή απάντηση».

"Μόλις εντοπίζουμε την πηγή του πυρός θα την καταστρέφουμε χωρίς δισταγμό, όπως κάναμε χθες και όπως και κατά το παρελθόν. Κατά την άποψή μας, το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στο έδαφός του και δεν θα επιτρέψουμε μία κατάσταση κατά την οποία το Ισραήλ θα δέχεται πυρά χωρίς να απαντά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μοσέ Γιααλόν.

Η εκτόξευση των νέων ρουκετών ακολούθησε την ανακοίνωση του θανάτου του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε, του παλαιστίνιου, καρκινοπαθή κρατούμενου, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε χθες το πρωί σε ισραηλινό νοσοκομείο. Ο κρατούμενος, αν και σε καταληκτικό στάδιο, δεν απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, παρά τις εκκλήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και οργανώσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Το κίνημα Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι παρακολούθησε με μεγάλη ανησυχία την υπόθεση και ότι το Ισραήλ «θα μετανιώσει για τα εγκλήματά του».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τα παλαιστινιακά κόμματα, επέρριψαν την ευθύνη για τον θάνατο του Αμπού Χαμντίγε στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Χαμάς και το Ισραήλ εφαρμόζουν εκεχειρία, η οποία έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής, μετά την παύση των εχθροπραξιών τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, πέντε ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους από την εφαρμογή της εκεχειρίας στις 21 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.

Ανταλλαγή συρο-ισραηλινών πυρών σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Γκολάν.

Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ προς το συριακό έδαφος μετά την εκτόξευση βλήματος όλμου ακολουθούμενη από ελαφρά πυρά από το συριακό έδαφος προς την κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Γκολάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου