Για έμμεση αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια υπό μία νέα ηπιότερη μορφή, καθώς και για διεύρυνση της ζώνης επιρροής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο κάνει λόγο χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφερόμενο στην ολοένα διογκούμενη παρουσία της Τουρκίας στη Βοσνία, η οποία της χρησιμεύει ως πύλη επέλασης στην Ευρώπη.
«Η Τουρκία κατέκτησε τα Βαλκάνια πριν από πέντε αιώνες και πλέον οι ηγέτες της δημιουργούν διόδους εισβολής με φιλικότερα και πιο ειρηνικά μέσα. Μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει στο Σεράγεβο δύο τουρκικά πανεπιστήμια τα οποία έχουν αποτελέσει αφορμή για τη μαζική εισροή Τούρκων φοιτητών και τουρκικής κουλτούρας σε μία κατά βάση μουσουλμανική χώρα, οι φρέσκες ακόμα πληγές της οποίας από τον προ δύο δεκαετιών πόλεμο δεν έχουν κλείσει», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«οι τουρκικές επενδύσεις επεκτείνονται σε όλο το εύρος των Βαλκανίων, ακόμα και σε χώρες όπως η Κροατία και η Σερβία, όπου οι Χριστιανοί ενθυμούνται τους σουλτάνους της τότε Κωνσταντινούπολης ως κατακτητές και όχι ως απελευθερωτές. Η Τουρκία αποκτά μία ολοένα μεγαλύτερη ζώνη επιρροής στην Ευρώπη, σε μία χρονική στιγμή στην οποία οι προοπτικές ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται ισχνές».
Οι Τούρκοι εργάζονται για την εγκαθίδρυση μίας νέας, ηπιότερης ετούτη τη φορά Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλώνει ο επικεφαλής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Και για να καταφέρουν κάτι τέτοιο πρέπει να περάσουν από τα Βαλκάνια, τη μόνη δίοδό τους προς την Ευρώπη, τότε και τώρα, ειδικά από τη στιγμή που κάθε άλλος τρόπος εισόδου της δεν φαίνεται να έχει προς το παρόν προοπτική.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου