Μία εβδομάδα νωρίτερα ωστόσο, οι συνομιλίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών απέβησαν άκαρπες καθώς το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την υπογραφή συνθήκης. Έτσι, η ευθύνη για την υπογραφή μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση.
Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν το περιεχόμενο της συνθήκης καθώς αυτό απειλεί τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Και οι τρεις υπόκεινται σε κάποιας μορφής εμπάργκο όπλων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.
Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα απαγορεύει στα κράτη να εξάγουν συμβατικά όπλα κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων, ή όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πράξεις γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή τρομοκρατίας. Επίσης, θα απαιτεί από τα κράτη να φροντίζουν ώστε να μην πωλούνται στη μαύρη αγορά συμβατικά όπλα.
Σχεδόν μία δεκαετία οι διπλωμάτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο αρχών για τον έλεγχο της διεθνούς ροής των συμβατικών όπλων. Πέρυσι, οι προσπάθειες για συμφωνία απέτυχαν όταν οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα σχετικά ζητήματα.
Εφόσον η συνθήκη υπερψηφιστεί σήμερα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναμένεται, χρειάζεται στη συνέχεια να επικυρωθεί από τουλάχιστον 50 μέλη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Πηγές: Reuters, BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου