Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Third Point θέλει να επενδύσει στα πετρέλαια της Ελλάδας

Επενδύσεις στα κοιτάσματα της Ελλάδας εξετάζει να πραγματοποιήσει το Third Point Hellenic Recovery Fund, που συστήθηκε από τη Third Point LLC.
Ήδη το fund βρίσκεται σε γνώση των προσπαθειών που γίνονται ώστε να ανοίξει η αγορά πετρελαίου και να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις, που θα καταστήσουν εφικτή την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη θεωρεί ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων αποτελεί επενδυτική ευκαιρία και εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεισφέρει κρίσιμα κεφάλαια που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι έρευνες.


Η εταιρεία επενδύσεων έστειλε στις αρχές Ιανουαρίου επιστολή προς τους επενδυτές της, ενημερώνοντας για τις προθέσεις της να τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα που βλέπει ως επενδυτικές ευκαιρίες. Η Third Point, της οποίας επικεφαλής είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Dan Loeb, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για αποκρατικοποιήσεις εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από τις υπό πώληση κρατικές εταιρείες, το fund βρίσκεται σε συζητήσεις και έχει ήδη «περάσει από το μικροσκόπιο» και άλλους τομείς με σημαντική προοπτική στην ελληνική αγορά. Ένας από αυτούς είναι και ο τομέας της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και οι εν εξελίξει διεργασίες για παραχωρήσεις οικοπέδων προς εκμετάλλευση.

Το Third Point Hellenic Recovery Fund θα κινηθεί επενδυτικά κατά περίπτωση και με γνώμονα τις επιχειρηματικές εξελίξεις και προοπτικές. Η Third Point LLC, με αξία 11,7 δισ. δολαρίων, σκοπεύει να επενδύσει δημιουργώντας μια αρχική δεξαμενή, ενώ το ποσό θα αυξηθεί με πρόσθετες συμμετοχές από θεσμικούς επενδυτές. Η δομή του fund θα είναι draw-down, δηλαδή η απελευθέρωση των κεφαλαίων θα λαμβάνει χώρα καθώς θα προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Η ανάγκη για τη σύσταση του ελληνικού fund προκύπτει καθώς είχαν εντοπιστεί συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορά παγίων που δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις ρευστότητας που ισχύουν για τις τοποθετήσεις της Third Point.

Η αγορά των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θεωρείται πρώιμη για την Ελλάδα, αλλά με ενδιαφέρουσες προοπτικές. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί παραχώρησης για τις περιοχές Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκός.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, αφού παραλάβει τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS, με βάση τα ευρήματα θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων θαλάσσιων οικοπέδων, που θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών παραχώρησης. Εφόσον τελικά το Third Point Hellenic Recovery Fund προχωρήσει στην επένδυση, τότε θα συνεισφέρει κρίσιμα κεφάλαια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Σημειώνεται ότι σε μια θαλάσσια γεώτρηση -ανάλογα με το βάθος- το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. δολ., ποσό που δύσκολα επενδύεται σε μια πρακτικά ανεξερεύνητη και παρθένα αγορά, σαν την ελληνική.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα ρίσκα που πήρε με την Ελλάδα το fund αποδείχτηκαν χρυσοφόρα. Τον Σεπτέμβριο η Third Point έκανε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων ήδη από τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων πουλήθηκε τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναγοράς. Έτσι, από μια επένδυση 1 δισ. δολ., τα κέρδη έφτασαν τα 500 εκατ.

InfoΗ Third Point σχεδιάζει να επενδύσει περίπου το 1,5% των assets της υπάρχουσας δεξαμενής κεφαλαίων στο νέο της fund για την Ελλάδα.
Και άλλα αμερικανικά funds, μεταξύ των οποίων η Oaktree Capital Group και η Fortress Investment Group, που κυνηγούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 20ης Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου