Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι κίνδυνοι του gerontocracy στην Αλγερία

Είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι μια προβληματική υγεία ενός αυτοκράτορα είναι τόσο άσχημη όσο λένε οι φήμες, παρά τις περιοδικές δημόσιες εμφανίσεις για να προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο, όταν πρέπει να μεταβεί σε μια χώρα-εταίρο με πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Έτσι συνέβη στην περίπτωση του Hugo Chavez, με τα ταξίδια του στην Κούβα στα τέλη του 2011. Το ίδιο συνέβη με τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh στα τελευταία χρόνια της προεδρίας του καθώς ταξίδευε συχνά στη Σαουδική Αραβία (αν και εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εμπλακεί στις εργασίες του Εθνικού Διαλόγου για την Υεμένη).

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Abdelaziz Boutedlika, ο 76χρονος ηγέτης της Αλγερίας, μετέβη στο Παρίσι, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Val de Grace,  για να δεχθεί θεραπεία για ένα μίνι εγκεφαλικό που υπέστη. Ενώ οι επίσημες αναφορές σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του, η εξέλιξη αυτή θέτει παρόλα αυτά σε περαιτέρω κίνδυνο την ιδέα ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Αλγερίας τον άλλο χρόνο, ο Buteflika θα είναι σε θέση να αναλάβει και τέταρτη θητεία.


Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία το 2012 ήταν αξιοσημείωτες μόνο για την έλλειψη αλλαγών που επέφερε. Ενώ πολλοί έχουν προβλέψει ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα ίδια από τις προεδρικές εκλογές του επομένου έτους καθώς το καθεστώς διατηρεί τον Bouteflika στη θέση του για 14 χρόνια, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει το status quo, αυτή η τελευταία ορατή επιδείνωση της υγείας του προέδρου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση των διαμαρτυριών, ιδιαίτερα στα νότια της χώρας, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία της Αλγερίας είναι τώρα γεμάτη με πολλές τρύπες ώστε να είναι βιώσιμη.

Για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από την Αλγερία όχι μόνο ως βασικό ενεργειακό προμηθευτή αλλά επίσης και ως έναν βασικό παράγοντα ασφάλειας στη Βόρεια Αφρική και στην ευρύτερη περιοχή της Σαχάρας, η αβεβαιότητα που περικλείει το μέλλον του Bouteflika αποτελεί μια ανησυχία, και υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη για στρατηγική προσέγγιση της Αλγερίας που εμπλέκει όχι μόνο τη σημερινή ηγεσία αλλά και την αλγερινή κοινωνία ευρύτερα. Όπως απέδειξαν τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η στιγμή που ο γηραιός ηγέτης της Αλγερίας επιδεινωθεί, η έλλειψη ενός Plan B, είτε από την Αλγερία είτε από χώρες-εταίρους που εμπλέκονται με τον ίδιο, εκτίθεται στη ριψοκίνδυνη προσέγγιση.
Της Susi Dennilson

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://ecfr.eu/blog/entry/algeria_the_perils_of_gerontocracy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου