Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Σαουδική Αραβία: «Αφελής» η Άποψη πως οι ΗΠΑ θα Μπορούσαν να Γϊνουν Ενεργειακά Αυτάρκεις και Ανεξάρτητες Από το Πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

«Αφελής» είναι η άποψη πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστούν ενεργειακά αυτάρκεις χάρις στην αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής τους, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Νουάιμι, μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτων. Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει πως η υπερδύναμη θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η προοπτική της εκμετάλλευσης πετρελαίου από σχιστόλιθο «μεταμορφώνει ριζικά τον ενεργειακό τομέα στην Αμερική και αυτό αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο», προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μία δυσχερή περίοδο.


Όμως, ο Νουάιμι υπογράμμισε πως δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς πως η ραγδαία ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα στη χώρα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να σταματήσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, ενός στόχου που πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ως παράδειγμα έφερε το ότι παρά την πρόσφατη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έφθασαν κατά το β’ εξάμηνο του 2012 στο υψηλότερο επίπεδό τους από τη δεκαετία του ’90.

«Πιστεύω πως αυτή η άποψη, να μην υπάρχει εξάρτηση από άλλες πηγές ανταποκρίνεται σε μία αφελή ιδέα των πραγμάτων και κατά το μάλλον, ή ήττον είναι υπεραπλουστευμένη», υπογράμμισε.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου