Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Θρίλερ» με πυραύλους στη Μεσόγειο

Ρωσικά ραντάρ εντόπισαν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών «αντικειμένων προς την ανατολική Μεσόγειο από το κεντρικό της τμήμα σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Για κοινή πυραυλική δοκιμή ΗΠΑ- Ισραήλ κάνουν λόγο νέες πληροφορίες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η εκτόξευση εντοπίστηκε στις 10.16 πμ (ώρα Μόσχας- δηλαδή στις 9.16 ώρα Ελλάδας), από σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Αρμαβίρ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, που έχει σκοπό τον εντοπισμό πυραύλων που προέρχονται από την Ευρώπη και το Ιράν.

Δεν έχει αναφερθεί σε ποιον αποδίδεται η εκτόξευση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου RIA (επικαλείται πηγή στη Δαμασκό), τα αντικείμενα έπεσαν στη θάλασσα. Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν έχει εντοπίσει κάποια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ωστόσο, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το Ισραήλ διεξήγαγε κοινή πυραυλική δοκιμή με τις ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε την εκτόξευση ενός πυραύλου ως στόχου για αντιπυραυλικό σύστημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η δοκιμή έλαβε χώρα περίπου την ίδια ώρα που αναφέρθηκε από ρωσικές πηγές η εκτόξευση των αντικειμένων.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στη Συρία, δεν υπάρχουν ενδείξεις πυραυλικής επίθεσης ή εκρήξεων στη Δαμασκό, ενώ δεν έχουν υπάρξει αναφορές εντοπισμού πυραυλικής επίθεσης ούτε από τη συριακή αεράμυνα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλ Μανάρ» του Λιβάνου.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία είχε επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή έστειλαν πολεμικά πλοία κοντά στη Συρία λέγοντας πως οι αναπτύξεις αυτές θα αυξήσουν την ένταση καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα.

"Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο ίδιος δήλωσε πως «η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κατάσταση στην περιοχή».

Πέντε αμερικανικά αντιτορπιλικά και ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΠΗΓΗ; www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου