Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πόλεμος του λόμπινγκ για τη Συρία

Η απόφαση του Ομπάμα να πάει στη Συρία μέσω... Κογκρέσου δημιουργεί πλέον την ανάγκη για πολιτικές, διακομματικές συνεργασίες στην αμερικανική Βουλή και την αμερικανική Γερουσία, καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια έστω «περιορισμένης διάρκειας» επέμβαση.

Ο πόλεμος του λόμπινγκ για τη Συρία
Δεδομένου ωστόσο ότι το Κογκρέσο δείχνει να μην έχει πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα μιας επίθεσης, ο Ομπάμα και το επιτελείο του έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ασφυκτικού πολιτικού πρέσινγκ, σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις όποιες αμφιβολίες και να εξασφαλίσουν θετική ψήφο υπέρ της επέμβασης σε Βουλή και Γερουσία.

Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές ψηφοφορίες πρόκειται να διεξαχθούν την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου, όπερ σημαίνει πως η ομάδα του Ομπάμα έχει μόλις λίγες ημέρες για να μεταπείσει όσους Ρεπουμπλικάνους αλλά και Δημοκρατικούς δεν βλέπουν με ιδιαίτερη θέρμη την επέμβαση στη Συρία.
Το... λόμπινγκ ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή με μπαράζ εμφανίσεων στα μίντια. Της εν λόγω επικοινωνιακής επίθεσης ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος φέρεται να προωθεί εδώ και μήνες την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο μέτωπο της Συρίας. Αλλωστε, ο Ομπάμα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες εκτός των αμερικανικών συνόρων.
Σήμερα το βράδυ φεύγει για τη Σουηδία, όπου θα περάσει μία ημέρα προτού μεταβεί στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη) για τη σύνοδο της ομάδας G20 στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο πόλεμος του λόμπινγκ για τη Συρία
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την περασμένη Κυριακή ο Κέρι εμφανίστηκε ζωντανά σε όχι μία ούτε δύο, αλλά συνολικά... πέντε τηλεοπτικές εκπομπές. Οσο για το μήνυμά του προς την αμερικανική κοινή γνώμη (η οποία βλέπει επίσης με έντονη δυσπιστία το ενδεχόμενο επίθεσης), αυτό ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου ενάντια στον Ασαντ.
Συγκεκριμένα, ο Κέρι υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους στοιχεία που αποδεικνύουν πως στη Συρία όντως έγινε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν από τις δυνάμεις του Ασαντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
Παράλληλα, από την περασμένη Κυριακή έχουν ξεκινήσει να πέφτουν βροχή τα τηλεφωνήματα προς τα μέλη του Κογκρέσου.
Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς και ο ίδιος ο Ομπάμα είναι με ένα ακουστικό στο χέρι και μιλούν προσωπικά με μέλη του Κογκρέσου, αναλύοντας σε καθέναν χωριστά τους λόγους της επέμβασης. Ενα από τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνει ο Λευκός Οίκος είναι πως εάν οι ΗΠΑ δεν τιμωρήσουν τώρα τη Συρία, θα είναι σαν να ενθαρρύνουν το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να χτυπήσουν το Ισραήλ.
Συναίνεση
Ενδεικτικά, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, ο Ομπάμα προσκάλεσε χθες στον Λευκό Οίκο τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή (και πρώην αντίπαλό του για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2008) Τζον ΜακΚέιν για να του εκθέσει το σκεπτικό γύρω από την επέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΜακΚέιν επικρίνει τον Ομπάμα υποστηρίζοντας πως αυτός δεν είναι αρκετά σκληρός απέναντι στον Ασαντ.
Συγκεκριμένα, ο ΜακΚέιν προωθεί μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας στη Συρία που στόχο θα έχει την ανατροπή του Σύρου προέδρου και όχι απλώς την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων στο μέλλον. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η στάση του ΜακΚέιν να αναγκάσει τον Ομπάμα να σκληρύνει τη ρητορική του.
Κατά τα λοιπά, το πρέσινγκ της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τον Μπαν Κι Μουν που μίλησε για «προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση».
Ενδεικτικά, ο Κέρι είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες με διπλωμάτες του Αραβικού Συνδέσμου (που συναντώνται στο Κάιρο), με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου καθώς και με τους Σαουδάραβες που είναι ξεκάθαρα υπέρ της επέμβασης.
ΣΤΟ G20
«Bαρομετρικό χαμηλό» για Ομπάμα - Πούτιν
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο του G20 την ερχόμενη Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί σε κλίμα... ψυχροπολεμικό. Πούτιν και Ομπάμα πρόκειται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη χρονική στιγμή, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία συγκρούονται πλέον ανοιχτά για το θέμα της Συρίας.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Αμερικανοί για τη χρήση χημικών στη Συρία «δεν μας πείθουν καθόλου», δήλωσε χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο Πούτιν είχε αποκηρύξει τις αμερικανικές αιτιάσεις ως «ανοησίες».
Μάλιστα, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως πρόκειται να θέσει το πρόβλημα της Συρίας στο G20 στην οποία άλλωστε θα συμμετάσχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το κοινοβουλευτικό «χαστούκι» που δέχθηκε ο Κάμερον στη Βρετανία και η εμφανής σύγχυση του Ομπάμα στο μέτωπο της Συρίας δίνουν την ευκαιρία στον Πούτιν να αντεπιτεθεί, τούτη τη φορά από τη θέση του οικοδεσπότη. Κι όλα αυτά, προτού προλάβει να κλείσει η πληγή στις σχέσεις των δύο χωρών από την υπόθεση Σνόουντεν.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Χημικά σε Ασαντ από Βρετανία
Η Συρία εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία. Από τη μια, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν από τον Συντηρητικό πρωθυπουργό να ξαναφέρει το θέμα της συριακής επέμβασης σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, με το σκεπτικό πως τα όποια νέα στοιχεία για τη χρήση χημικών ίσως να αλλάξουν τη γνώμη των Βρετανών βουλευτών.
Από την άλλη, βγαίνουν στη δημοσιότητα αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες το Λονδίνο επέτρεπε σε βρετανικές εταιρείες να πωλούν χημικά (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων) στο συριακό καθεστώς μέχρι και πριν από μερικούς μήνες. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως όντως είχαν δοθεί άδειες για εξαγωγές χημικών στη Συρία για τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα εν λόγω χημικά ωστόσο λέγεται πως ουδέποτε έφτασαν στη χώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου