Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Κινήσεις εκτόνωσης για τη Συρία

Σε μια ύστατη προσπάθεια για να αλλάξει το πολεμικό κλίμα και να αποφευχθεί ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας προχώρησε χθες η ρωσική διπλωματία, μετά την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την οποία ο τελευταίος υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην υπάρξει «περιορισμένη επέμβαση» στη Συρία θα ήταν ο Μπασάρ Αλ Ασαντ να παραδώσει μέσα σε μία εβδομάδα τα χημικά όπλα που διαθέτει η χώρα του.

Κινήσεις εκτόνωσης για τη Συρία
Παρότι ο Κέρι στην ομιλία του από το Λονδίνο ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και ότι είναι αδύνατο, και παρά το γεγονός ότι με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως ρητορικό το σχόλιο του Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Συρία να θέσει τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο ούτως ώστε να καταστραφούν, πρόταση που ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ Μουάλεμ, καλωσόρισε χωρίς να αναφέρει εάν την κάνει δεκτή.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, παρότι διά στόματος της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, ανέφεραν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την πρόταση της Ρωσίας, τόνισαν ότι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και ότι η ρωσική πρόταση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο που θα ανάψουν το «πράσινο φως» στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να δώσει την εντολή για στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.
Σε πιο σκληρό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις η οποία, αφού πρώτα αμφισβήτησε την αξιοπιστία της ρωσικής πρότασης, τόνισε ότι εάν η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε παραμείνει ατιμώρητη, τότε θα δοθεί το λάθος μήνυμα προς «την πυρηνική Βόρεια Κορέα και το Ιράν», καθώς θα πιστέψουν ότι οι ΗΠΑ κρύβονται και δεν θέλουν να δώσουν απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τόνι Μπλίνκεν τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση ή δράση της Συρίας για να παραδώσει τα χημικά όπλα της είναι καλοδεχούμενη, και υποστήριξε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τη Ρωσία παράλληλα με την προσπάθεια να υπερψηφίσει το Κογκρέσο την πρόταση για χτύπημα.
Συνομιλία
Με ανακοίνωσή του και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με «ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη ρωσική πρόταση», ενώ η Αμερικανίδα πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της για το θέμα ανέφερε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη ρωσική πρόταση θα έχει νόημα μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας πραγματικής απειλής ανάληψης δράσης από τις ΗΠΑ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα, ύστερα όμως από την έκκληση της Ρωσίας.
Η πρόταση Λαβρόφ έγινε δεκτή από τη Μεγάλη Βρετανία και τον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ως μια καλή ιδέα, η οποία όμως «δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα προβλήματα που υπάρχουν».
Οι όροι
Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός: «Εάν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελεί τακτική αντιπερισπασμού». Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση, αλλά υπό όρους. Οι όροι είναι η Συρία να παραδώσει τα χημικά της όπλα και να επιτρέψει να καταστραφούν, αλλά και να υπάρξει ψήφισμα από το Σ.Α. του ΟΗΕ το οποίο θα προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί με τους δύο προηγούμενους όρους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει από τη Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για τη κατάργηση των χημικών όπλων, τονίζοντας όμως ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΟΜΠΑΜΑ
Δυσκολεύει η μάχη του Κογκρέσου
Με την πρόταση της Ρωσίας για διεθνή έλεγχο των χημικών της Συρίας στο τραπέζι, τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Αμερικανοί πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι ενάντια στο ενδεχόμενο ενός χτυπήματος κατά της Δαμασκού και τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα, η αμερικανική κυβέρνηση και ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να δώσουν ακόμη σκληρότερη μάχη στο Κογκρέσο για να πάρουν το «πράσινο φως» για χτύπημα στη Συρία.
Μένει να αποδειχθεί εάν οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις του Μπαράκ Ομπάμα (θα προβάλλονταν περίπου στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) για τα έξι μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πιέσουν τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση και να ψηφίσουν την πρότασή της για ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, αλλά και το αν θα πείσει ο Αμερικανός πρόεδρος στο προγραμματισμένο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό (θα μεταδοθεί ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας).
Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών προς μια κίνηση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Ρόιτερς, περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς διαφωνούν με μια επέμβαση στη Συρία.
Μάλιστα, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ έκαναν χρήση χημικών, μόλις το 26% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν.
Παράλληλα, στο Κογκρέσο η υποστήριξη του σχεδίου είναι εξαιρετικά μικρή, αφού μόλις 22 γερουσιαστές και 22 βουλευτές έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι στηρίζουν το χτύπημα εναντίον της Συρίας.
Από την πλευρά του ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, με τη συνέντευξή του στο CBS που μεταδόθηκε ολόκληρη χθες, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του και τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα».
Ο Σύρος πρόεδρος έκανε επίσης και έκκληση προς τους Αμερικανούς βουλευτές που αναμένεται να ψηφίσουν, να ζητήσουν αποδείξεις από την κυβέρνηση για την επίθεση με τα χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.
Μάλιστα προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Οι βουλευτές θα πρέπει να αναρωτηθούν: «Τι προσφέρουν οι πόλεμοι στην Αμερική; Τίποτα».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Τζον Κέρι
Το «ρητορικό σχόλιο» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για το ενδεχόμενο η Συρία να παραδώσει τα χημικά της όπλα ήταν αυτό που πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας και την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης.
2. Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της διεθνούς διπλωματίας γύρω από το θέμα της Συρίας χθες με δημόσιο διάγγελμά του στο οποίο κατέθεσε πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.
3. Μπασάρ Αλ Ασαντ
Στη συνέντευξή που έδωσε στο CBS ο πρόεδρος της Συρίας πριν από τη ρωσική πρόταση προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση εναντίον της χώρας του θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου