Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

S&P: Νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας με σταθερό outlook - Τι απαντά ο Ολάντ

(Upd 13:32) Την πρόθεσή του να “επιβεβαιώσει την – οικονομική – στρατηγική” της Γαλλίας και τον δικό του “προσανατολισμό” σε συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εξέφρασε ο πρόεδρος Ολάντ, αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Το πρωί της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε υποβάθμιση της άλλοτε κραταιάς γαλλικής οικονομίας από ΑΑ+ σε ΑΑ. Οι προοπτικές για το αξιόχρεο της χώρας, παραμένει σταθερό, σύμφωναμε την S&P.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος, η υψηλή ανεργία περιορίζει τις δυνατότητες για περαιτέρω σημαντικές δημοσιονομικές και δομικές πολιτικές. Επισημαίνει ότι οι  μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ολάντ δεν θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ σημειώνει επίσης ότι διαφαίνεται ανικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει σημαντικά τις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της Γαλλίας, ο κ.Ολάντ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι: "Θα επιβεβαιώσω τη στρατηγική που έχουμε, τον προσανατολισμό που ακολουθώ". Και πρόσθεσε ότι "αυτή η πολιτική που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχισθούν, είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία" της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να "μετρηθεί μέσω του χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων στις αγορές". Είναι επίσης, υποστήριξε, η μοναδική που μπορεί "να εξασφαλίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή" της χώρας.
Ο προσανατολισμός που έχει επιλεγεί από τη Γαλλία, εξήγησε ο Ολάντ, βασίζεται σε τρεις αρχές, όπως η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων στο Δημόσιο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η μάχη κατά της ανεργίας.
Η Γαλλία έχασε τη κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ τoυ οίκου Fitch τον Ιανουάριο του 2012.
Η υποβάθμιση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης αντανακλά την αγωνιώδη προσπάθεια να βγει από την ύφεση και την κρίση. Η νέα αυτή υποβάθμιση αποτελεί ακόμα ένα “χτύπημα” για την κυβέρνηση Ολάντ, η οποία δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να αντιστρέψει την πτώση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας, με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και τους φόρους μσθωτών υπηρεσιών, όπως αναφέρει και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου.
Από την πρώτη υποβάθμιση της S&P στις 13 Ιανουαρίου 2012, τα ηγαλλικά κρατικά ομόλογα επέστρεψαν πάνω από 10% στους κατόχους τους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg France Sovereign Bond Index.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 27 Μαΐου την Γαλλία με υποβάθμιση αν δεν προχωρούσε στις αναγκαίες περικοπές δαπανών.
"Η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των κρατικών δαπανών - για τις οποίες άλλωστε έχει ήδη δεσμευθεί - αν επιθυμεί να αποφύγει μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας" είχε τονίσει η Standard & Poor's


Πηγή: S&P: Νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας με σταθερό outlook - Τι απαντά ο Ολάντ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/28749/sp-nea-ypovathmisi-tis-gallikis-oikonomias-me-stathero-outlook-ti-apanta-o-olant#ixzz2k3eUZFd6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου