Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ: Ανάσα Ντράγκι στην ανάπτυξη

Σε μια κίνηση-ματ, με στόχο να σωθεί η παρτίδα της... ανάπτυξης, προέβη χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε δραστική μείωση του επιτοκίου του ευρώ κόντρα στη βούληση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν
Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε δραστική μείωση του επιτοκίου του ευρώ κόντρα στη βούληση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν
Αιφνιδιάζοντας θετικά τις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% (το οποίο θα ισχύσει από τις 13 Νοεμβρίου), με τον επικεφαλής της να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της έτοιμα προς χρήση όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ο οποίoς έχει επανειλημμένα δεχτεί τα πυρά του Βερολίνου για τις αποφάσεις του, άκουσε τελικά τις φωνές επενδυτών, αναλυτών και μερίδας πολιτικών που τον τελευταίο καιρό προειδοποιούσαν ότι με τη συνταγή της σκληρής λιτότητας και τις οικονομικές επιταγές της Ανγκελα Μέρκελ το ευρώ παραμένει δυσανάλογα «σκληρό» έναντι του δολαρίου δυσχεραίνοντας την έξοδο των κρατών-μελών από την κρίση.

Δοκιμάζοντας πολιτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια και υιοθετώντας μια «χαλαρή» νομισματική πολιτική, κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Fed, ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας, της Ιταλίας και των υπόλοιπων αδύναμων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που... πόνταραν σε δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτίμησαν ότι παρά τη χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν και μόνο αντισυμβατικά μέτρα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτίμησαν ότι παρά τη χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν και μόνο αντισυμβατικά μέτρα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι περίπου το ένα τέταρτο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν αντίθετο σε μια μείωση των επιτοκίων, με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν να πρωτοστατεί μεταξύ των διαφωνούντων...
Την αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων έσπευσε να χαιρετίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κάνοντας λόγο για «σπουδαίο νέο», ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η απόφαση «μειώνει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και προσφέρει στήριξη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης».
«Η απόφαση της ΕΚΤ δικαιολογείται πλήρως από τον αδύναμο πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη, ενώ μπορεί να προσφέρει στήριξη στην ''εκκολαπτόμενη ανάκαμψη''», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν ότι η ΕΚΤ έχει πλέον κάθε λόγο να ισχυριστεί ότι είναι μια κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη όχι μόνο από τις πολιτικές πιέσεις, αλλά και από τη μεταπολεμική εμμονή της γερμανικής Μπούντεσμπανκ με τον πληθωρισμό.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο και προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Οπως επίσης εξήγησε, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου είναι σύμφωνη με το σχέδιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που ανακοινώθηκε από τον Ιούνιο.
«Η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού. Η Ευρωζώνη δεν είναι Ιαπωνία».
Εκανε, επίσης, γνωστό ότι θα συνεχιστεί η χρήση των εργαλείων στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών έως τις 7 Ιουλίου του 2015. Και κατέληξε ότι με τη χθεσινή απόφαση θα στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ θα βελτιωθεί το κόστος χρήματος για τις τράπεζες της περιφέρειας.
Από το 2011
Μείωσε τα επιτόκια 5 φορές
Από την 1η Νοεμβρίου του 2011, που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΚΤ, η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια πέντε φορές, απομάκρυνε την πιστωτική κρίση διοχετεύοντας πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε φθηνά τριετή δάνεια προς τις επιχειρήσεις και συμφώνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η αντίδραση των αγορών, βουτιά για το ευρώ
Στον... ύπνο έπιασε τις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στην πλειονότητά τους οι αναλυτές δεν ανέμεναν αλλαγή της νομισματικής πολιτικής πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Στο άκουσμα, όμως, της αιφνίδιας μείωσης των επιτοκίων οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στα μακροπρόθεσμα ομόλογα με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν έντονα, το ευρώ βρέθηκε σε «ελεύθερη πτώση», ενώ οι ευρωαγορές κατέγραψαν παροδικό ράλι τιμών με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται έως 1,5%.
Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι απέρριπτε τις αιτιάσεις πως η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη σύμφωνα με τις κινήσεις που σημειώνονται στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κατέγραφε απώλειες 1,20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος διολισθαίνοντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων, από τα 1,3529 στα 1,3295 δολάρια.
Οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα, μια και στις περισσότερες αγορές εκτονώθηκαν οι αρχικές θετικές επιδράσεις. Ο βρετανικός FTSE έκλεισε με πτώση 0,66%, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,44%, ενώ ο γαλλικός CAC έκλεισε 0,14% χαμηλότερα.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτίμησαν ότι, παρά τη χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ, τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν, και μόνο αντισυμβατικά μέτρα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Εκτιμούσαν δε ότι καμία περικοπή επιτοκίων δεν πρόκειται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξει η ροή κεφαλαίων από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Εκτιμήσεις
Αλλοι παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναγνωριστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη αξιοπιστία:
  • Πρώτον, αντέδρασε όπως πρέπει στις επίσημες στατιστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ακραία χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου ήταν 0,7% και αναμένεται να διολισθήσει περαιτέρω τους ερχόμενους μήνες. Είναι συντελεστής χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «υπό αλλά πλησίον του 2%».
  • Δεύτερον, η ΕΚΤ έχει δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι δεν είναι απλώς μια «παραδοσιακού στυλ» κεντρική τράπεζα που καταπολεμά τον πληθωρισμό, αλλά ένα θεσμικό όργανο που παίρνει πολύ στα σοβαρά το αξίωμα ότι τη σταθερότητα τιμών μπορούν να υπονομεύσουν τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο αποπληθωρισμός.
Οι περισσότεροι, πάντως, συμφώνησαν ότι τη μείωση των επιτοκίων θα καλωσορίσουν θερμά οι πολιτικοί κι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ιταλίας και άλλων οικονομικά ευάλωτων κρατών.
Η επικρατούσα άποψη σε αυτές τις χώρες ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε υπερβολικά επιφυλακτικά στην κρίση χρέους, διευρύνοντας την απόκλιση ανάμεσα στον βορινό πυρήνα όπου οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και τη νότιο περιφέρεια, όπου τα δάνεια είναι απείρως πιο ακριβά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου