Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Mέτρα για μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων από Κομισιόν

Ετι αυστηρότερη πρόκειται να γίνει η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στόχους μείωσης συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων το 20202030, νέα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών ρύπων και μια νέα πρόταση για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα τεθούν στόχοι για τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5.

Τα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία από την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε., όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, χάρη στη δέσμη μέτρων για καθαρότερο αέρα, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποφευχθούν 58.000 πρόωροι θάνατοι, θα προστατευθούν 123.000 τ.χλμ. οικοσυστημάτων από ρύπανση από άζωτο (πάνω από τη μισή έκταση της Ρουμανίας), θα προστατευθούν 56.000 τ.χλμ. περιοχών Natura 2000 από ρύπανση από άζωτο (πάνω από τη συνολική έκταση της Κροατίας) και 19.000 km2 δασικών οικοσυστημάτων από οξίνιση.

Επίσης μόνον από τα οφέλη για την υγεία θα εξοικονομηθούν 40-140 δισ. ευρώ σε εξωτερικές δαπάνες και θα προκύψουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε άμεσα οφέλη λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, της μείωσης των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.

To 2013 ήταν το Ευρωπαϊκό Ετος Καθαρού Αέρα. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε προσπάθειες ώστε να καταλήξει πριν από το τέλος του έτους σε μία πρόταση για την αναθεώρηση των πολιτικών της Ε.Ε. για τον ατμοσφαιρικό αέρα (η διαδικασία αξιολόγησης της υφιστάμενης νομοθεσίας ξεκίνησε το 2011).

Τελικά χθες ανακοινώθηκε μια δέσμη μέτρων, που κινείται σε τρεις διαφορετικές συνιστώσες:
• Ενα νέο πρόγραμμα «Καθαρός αέρας για την Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη των υφιστάμενων στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά και των νέων στόχων για την ποιότητα του αέρα την περίοδο έως το 2030. Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης μέτρα στήριξης για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως στις πόλεις, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και της ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας.

• Αναθεωρημένη οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, η οποία προβλέπει αυστηρότερα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για τους έξι κύριους ρύπους.

• Πρόταση νέας οδηγίας για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, όπως τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για οικοδομικά τετράγωνα ή μεγάλα κτίρια, και τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οσον αφορά τη χώρα μας, η Ελλάδα θα δεσμευτεί το 20202030 να μειώσει το ΝΗ3 κατά 7%, τα ΡΜ2,5 κατά 35%, το SO2 κατά 74% και 31% το ΝΟx. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει πρόσφατα στοιχεία για αιωρούμενα σωματίδια PM10 για τα έτη 2011- 2012. Επίσης, δεν απέστειλε στοιχεία για τα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου (PM2,5), τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Του Γιώργου Λιάλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου