Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

FT: Μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών, θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημοσιοποίηση από τις τράπεζες των κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Με βάση την πρόταση, η αγγλική τράπεζα Barclays, για παράδειγμα, θα έπρεπε να δημοσιεύει τα κέρδη και τους φόρους της σε κάθε εθνική επικράτεια, από τη Βρετανία έως τη Ζιμπάμπουε. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά από έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία αποκάλυψε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό ποσό για φόρους. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς προέκυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις - όπως η Starbucks, η Apple και η Amazon - είχαν διαμορφώσει πολύπλοκους μηχανισμούς συναλλαγών για να μηδενίσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο. Οι χώρες - μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις διαφάνειας για τις τράπεζες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το αίτημα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας στη σύνοδο της G 20 στη Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών ομίλων. Οι χώρες - μέλη ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν θα είναι λειτουργικές και υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν σε μία ξεχωριστή οδηγία για τα λογιστικά, η οποία εφαρμόζει αντίστοιχους κανόνες διαφάνειας σε ενεργειακούς και μεταλλευτικούς ομίλους.

Η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Σάρον Μπόουλς δήλωσε ότι οι κανόνες διαφάνειας είναι «αρκετά μετριοπαθείς» για μία βιομηχανία στην «καρδιά της οικονομίας». «Αν το Συμβούλιο δεν μπορεί να τους υποστηρίξει, τότε έχουν να κρύψουν κάτι», πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές έχουν τη στήριξη του Μισέλ Μπαρνιέ, του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις. «Στηρίζω πλήρως το Ευρωκοινοβούλιο στην επιδίωξή του να επιβάλει απαιτήσεις διαφάνειας στις τράπεζες κατά χώρα, για τους φόρους που πλήρωσαν, τα κέρδη και την κρατική βοήθεια που έχουν λάβει», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου