Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Το report της Κομισιόν για τις ανισορροπίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την ανάλυση του μακροοικονομικού πίνακα στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους δείκτες είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της Eurostat. Σε αυτό το άρθρο συζητάμε τις ευρείες μακροοικονομικές τάσεις που είναι πιθανό να ανιχνεύονται από τη διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης.



Η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΜΙΡ) εισήχθη το φθινόπωρο του 2011 ως απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ως μέρος του «six pack», η ΜΙΡ στόχο έχει να ενισχύσει την εποπτεία των εθνικών μακροοικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η ΜΙΡ διαρθρώνεται σε τρία στάδια: 1. Στον έγκαιρο προσδιορισμό των χωρών που παρουσιάζουν δυνητικά σοβαρές ανισορροπίες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω οικονομική ανάλυση 2. Η σε βάθος ανάλυση (IDR) των χωρών που έχουν προσδιοριστεί και 3.  Όταν επιβεβαιωθούν υπερβολικές ανισορροπίες, η απόφαση να ανοίξει μια διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, υποδηλώνοντας διορθωτικά σχέδια δράσης και πιθανές κυρώσεις.

Η ΜΙΡ 2014 αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με την ανακοίνωση από την Κομισιόν της λεγόμενης έκθεσης του μηχανισμού επαγρύπνησης ΑMR) στις 15 Νοεμβρίου. Αυτό το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζεται σε ένα μακροοικονομικό πίνακα. Ο πίνακας, όπως επινοήθηκε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, αποτελείται από μια ομάδα 11 δεικτών (π.χ. ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία, μερίδια της αγοράς εξαγωγών, κόστος εργασίας ανά μονάδα, ο δείκτης τιμών κατοικιών, χρέος ιδιωτικού τομέα, πιστωτική ροή ιδιωτικού τομέα, δείκτης ανεργίας και συνολικές υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου) και διορθώνει τα όρια που υποτίθεται ότι προσφέρουν «μια αξιόπιστη συσκευή σηματοδότησης για δυνητικά επιβλαβείς ανισορροπίες και απώλεια ανταγωνισμού σε ένα πρόωρο στάδιο της εμφάνισής τους». Κατά τη διάρκεια του έτους η Eurostat αναθεωρεί τα σχετικά εθνικά δεδομένα και τα καθιστά διαθέσιμα εν μέρει.

Μια σύγκριση με τον (αναθεωρημένο) πίνακα ΜΙΡ του 2011, μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες τάσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, με δεδομένη την ύφεση, τα ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί ευρέως σε όλη την ΕΕ, με τη Λετονία να αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, μονόπλευρη προσαρμογή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε έναν αυξημένο αριθμό χωρών να θέτονται υπό παρακολούθηση για υπερβολικά πλεονάσματα: το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος η Γερμανία απέφυγε να διασπάσει το όριο του 6% κατά 0,1 μονάδες βάσης, με τα στοιχεία ωστόσο να αναθεωρούνται αργότερα σε 6,1%.

Όπως και πέρυσι, περισσότερες από τις μισές (16 από τις 28) χώρες της ΕΕ εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένα επενδυτικά προφίλ. Ωστόσο, αυτή η στατιστική θα πρέπει ερμηνευτεί με τη δέουσα προσοχή, καθώς υπόκειται σε μεγάλες αναθεωρήσεις: η καθαρή θέση του Λουξεμβούργου διορθώθηκε κατά σχεδόν 30% του ΑΕΠ πέρυσι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ίσως να μην είναι μια μεγάλη μονάδα μέτρησης για προηγμένες προειδοποιήσεις, παρά τη σημασία του.



Απεικονίζοντας πώς προχωράει η διόρθωση του εργασιακού κόστους, ο πίνακας του ΜΙΡ εμφανίζει μερικά ακόμη πανευρωπαϊκά προβλήματα, όπως η άνοδος της ανεργίας και η υπερχρέωση νοικοκυριών και κυβερνήσεων, με τις μισές από τις 28 χώρες της ΕΕ να παραβιάζουν το όριο σε αυτό το επίπεδο. Η ανεργία (μέσος όρος τριών ετών) έχει επιδεινωθεί στην πλειονότητα των χωρών, με τις Κροατία και Ισπανία να καταγράψουν την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2011.

Των Milena Mathe, Alessio Terzi


Copyright © Bruegel Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1191-looking-ahead-at-the-commissions-imbalances-report/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου