Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Το Νταβός στη σκιά των μεγάλων ανισοτήτων

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, έτσι και φέτος οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι της υφηλίου συρρέουν με πτήσεις τσάρτερ και ιδιωτικά τζετ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός προκειμένου να συζητήσουν, αποκομμένοι σε «γυάλινους πύργους», για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εργάτες κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Εργάτες κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Το τετραήμερο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) ξεκινάει αύριο στα χιονισμένα βουνά της Ελβετίας με τη συμμετοχή περίπου 2.500 επιφανών επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και πολιτικών ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να περιστραφούν γύρω από ένα βασικό φλέγον ζήτημα. Το 2009, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, το θέμα ήταν η «διαμόρφωση του κόσμου μετά την κρίση», ενώ τα επόμενα χρόνια οι συνομιλίες έμελλε αναπόφευκτα να περιστραφούν γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους καθώς και το ελληνικό ζήτημα. Πίσω στην αυγή του 2014, το βασικό θέμα που σαν φάντασμα πλανιέται πάνω από το ελβετικό θέρετρο είναι αυτό της διαρκώς διευρυνόμενης ανισότητας μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Εν αναμονή της αυριανής έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου, όλοι συμφωνούν πως η εισοδηματική ανισότητα συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Κλάους Σβαμπ (ιδρυτής και πρόεδρος του WEF), η Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια του ΔΝΤ) καθώς και 700 εξέχοντα μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να υπογραμμίσουν μέσω ανακοινώσεων-δηλώσεων τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί το «τέρας» της ανισότητας για την παγκόσμια σταθερότητα.
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη ελέγχει συνολικά 110 τρισ. δολάρια, ποσό 65 φορές υψηλότερο από αυτό που έχει στην κατοχή του το φτωχότερο 50%
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη ελέγχει συνολικά 110 τρισ. δολάρια, ποσό 65 φορές υψηλότερο από αυτό που έχει στην κατοχή του το φτωχότερο 50%
Οσο για τις διαστάσεις που έχει λάβει το εν λόγω «τέρας», αυτές αναλύονται από τη διεθνή οργάνωση Oxfam υπό μορφή στατιστικών στοιχείων ικανών να (συγ)κλονίσουν ακόμη και τον πλέον χοντρόπετσο καπιταλιστή. Η Oxfam έδωσε χθες στη δημοσιότητα έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους».
Σύμφωνα με αυτήν, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι της υφηλίου («πλήθος που θα χώραγε εύκολα σε ένα διώροφο λεωφορείο») κατέχουν σήμερα τόσο πλούτο όσο ολόκληρος μαζί ο μισός πληθυσμός της Γης.
Το Νταβός στη σκιά των μεγάλων ανισοτήτων
Με άλλα λόγια, η περιουσία των 85 πλουσιότερων (που υπολογίζεται σε 1,7 τρισ. δολ.) ισοδυναμεί με αυτήν των 3,5 δισ. φτωχότερων. Παράλληλα, το πλουσιότερο 1% ελέγχει συνολικά 110 τρισ. δολ., ποσό 65 φορές υψηλότερο από αυτό που έχει στην κατοχή του το φτωχότερο 50%.
Να σημειωθεί δε πως 7 στους 10 ανθρώπους ζουν σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα διευρύνθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, και πως το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού είδε το μερίδιο του εισοδήματός του να αυξάνεται την περίοδο 1980-2012 σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες η Oxfam έχει στοιχεία. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο 1% καρπώθηκε το 95% του πλούτου που δημιουργήθηκε μετά το 2009, ενώ την ίδια ώρα το 90% του αμερικανικού πληθυσμού γινόταν φτωχότερο.
Κι αν οι δισεκατομμύρια φτωχοί της υφηλίου είναι αφανείς και ανώνυμοι, βέβαια δεν ισχύει το ίδιο και για τους μετρημένους στα δάχτυλα πολυδισεκατομμυριούχους. Ενδεικτικά, στην τελευταία λίστα του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη βρίσκει κανείς τους συνήθεις υπόπτους: Μπιλ Γκέιτς, Κάρλος Σλιμ, Σέλντον Αντελσον, Αμάνσιο Ορτέγκα, Γουόρεν Μπάφετ, Τζεφ Μπέζος κ.α.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς (όπως για παράδειγμα ο Γκέιτς) θα βρίσκονται από αύριο στο Νταβός με στόχο να προτείνουν «λύσεις» στο «πρόβλημα» του... ανισόρροπου υπερπλουτισμού τους. «Η δράση δεν πηγάζει από τη σκέψη αλλά από την ετοιμότητα για ανάληψη ευθύνης», έλεγε ένας επιφανής Γερμανός θεολόγος (ο Ντ. Μπονχέφερ), και το Νταβός δυστυχώς φημίζεται μόνο για τις... σκέψεις του.
Στοιχεία
  • Οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν 1,7 τρισ. δολ., όσα όλοι μαζί οι 3,5 δισ. φτωχότεροι
  • Το πλουσιότερο 1% κατέχει 110 τρισ. δολ., ποσό 65 φορές υψηλότερο από αυτό που κατέχει το φτωχότερο 50%
  • 7 στους 10 ζουν σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα διευρύνθηκε τα τελευταία 30 χρόνια
  • Στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο 1% καρπώθηκε το 95% του πλούτου που δημιουργήθηκε μετά το 2009, ενώ το 90% γινόταν φτωχότερο
  • 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα στο 2013, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δισ/χων σε 1.426
  • Η περιουσία των 10 πλουσιότερων Ευρωπαίων ξεπερνάει το συνολικό ύψος των προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ την περίοδο 2008-2010
  • 18,5 τρισ. δολ. βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63951205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου