Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σε βαρύ κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Σχεδόν τρεις χιλιάδες οπαδοί του, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε στις Βρυξέλλες. Ο τούρκος πρωθυπουργός -απευθυνόμενος στο πλήθος -έκανε αναφορά στην κρίση στη Συρία και τις υποθέσεις διαφθοράς στην Τουρκία ενώ σήμερα θα έχει επαφές με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Τ.Ερντογάν τα τελευταία πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες σκιάζεται από την κρίση στην κυβέρνησή του και τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.
Επισήμως στην ατζέντα της προγραμματισμένης επίσκεψης βρισκόταν το θέμα της αναθέρμανσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας ωστόσο η πρόσφατη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν -με αφορμή την αμφισβητούμενη δικαστική μεταρρύθμισή του- αναμένεται να σκιάσει τις συνομιλίες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του την τουρκική δικαιοσύνη και να συγκαλύψει τις έρευνες που τον απειλούν.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, κατηγορώντας τα μέλη τους ότι βρίσκονται στην καρδιά μιας "συνωμοσίας" που έχει εξυφάνει η οργάνωση ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, του Φετουλάχ Γκιουλέν, εναντίον της κυβέρνησής του. Από τις 17 Δεκεμβρίου, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δεκάδες επιχειρηματίες και αιρετούς αξιωματούχους προσκείμενους στην κυβέρνηση για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων σε μια σειρά από έρευνες που έχουν ήδη προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών.
Σε συνέχεια αυτής της κατάστασης, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου συζητεί εδώ και δέκα ημέρες το κείμενο αυτό που έχει στόχο να τοποποιήσει τη λειτουργία του HSYK, κυρίως δίνοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία διορισμού των εισαγγελέων. Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, η οποία το θεωρεί αντισυνταγματικό, και πολυάριθμες επικρίσεις από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου -πριν την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες- επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να αποφύγει οποιαδήποτε κρίση με την ΕΕ που θα μπορούσε να εκτροχιάσει για μια ακόμη φορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να εκφράσει την άποψή της για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το ζήτημα θα συζητηθεί στις επαφές που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε κριτική ή άποψη, εφόσον αυτές οι κριτικές και απόψεις είναι βασισμένες στις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=410894

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου