Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Περικοπές Ρέντσι 34 δισ. €

Ξεπέρασε με επιτυχία τον «σκόπελο» της Ανγκελα Μέρκελ και αυτό έδωσε αρκετούς «πόντους» στον νεαρό πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος περνά όπως φαίνεται στην επόμενη δύσκολη φάση του εγχειρήματός του, δηλαδή στη δραστική μείωση των δαπανών του ιταλικού Δημοσίου.

Ο Ματέο Ρέντσι αφού ξεπέρασε τον «σκόπελο» της Ανγκελα Μέρκελ περνά όπως φαίνεται στην επόμενη δύσκολη φάση του εγχειρήματός του, δηλαδή στη δραστική μείωση των δαπανών του ιταλικού Δημοσίου
Ο Ματέο Ρέντσι αφού ξεπέρασε τον «σκόπελο» της Ανγκελα Μέρκελ περνά όπως φαίνεται στην επόμενη δύσκολη φάση του εγχειρήματός του, δηλαδή στη δραστική μείωση των δαπανών του ιταλικού Δημοσίου
Ο Ματέο Ρέντσι είχε δηλώσει ότι προκειμένου να χαλαρώσει τη σκληρή λιτότητα και να προχωρήσει σε μείωση των φόρων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, θα πρέπει να σφίξει το... ζωνάρι στον δημόσιο τομέα.

Προσπαθώντας να πείσει τους επικριτές του, οι οποίοι, ακόμη και μετά το «πράσινο φως» από τη Γερμανίδα καγκελάριο, απαιτούσαν ατράνταχτες αποδείξεις για τη σοβαρότητα των προθέσεών του, ο Ρέντσι φέρεται σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο να ετοιμάζει περικοπές ύψους 34 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από φέτος με την εξοικονόμηση 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου, όπως επίσης και των προμηθειών του κρατικού μηχανισμού. Αλλα 2 δισ. αναμένεται να εξευρεθούν από τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, στόχος της κυβέρνησης Ρέντσι είναι να μειώσει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 85.000 μέχρι το 2016, προσφέροντας κυρίως οικονομικά κίνητρα και πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης. Δραστικές θα είναι και οι μειώσεις στο υπουργείο Αμυνας. Ο ίδιος ο Ρέντσι έχει κάνει λόγο για μείωση 3,7 δισ. την επόμενη διετία.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη αγορά 90 μαχητικών F-35, πληροφορίες του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο τελικός αριθμός τους μπορεί να περιοριστεί ακόμη και κατά 50%. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης από το υπουργείο Αμυνας, που πιστεύει ότι θα έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για τις περικοπές μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα δύο τρίτα των Ιταλών θεωρούν άχρηστες τις παραγγελίες νέων μαχητικών. Μελετάται, επίσης, η πώληση του αεροπλανοφόρου του πολεμικού ναυτικού «Τζουσέπε Γκαριμπάλντι», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι το συνολικό στρατιωτικό προσωπικό, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα μειωθεί από τα 190.000 στελέχη σήμερα στα 150.000 στελέχη, και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας από 30.000 θα μειωθεί στους 20.000 υπαλλήλους.
Τα μέτρα για τον δημόσιο τομέα θα είναι ίσως αρκετά για να πείσουν τους περισσότερους από τους επικριτές του, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ρώμη υπό τον Ρέντσι θα αυξήσει το έλλειμμά της και δεν θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο γερμανικός Τύπος, που καταδίκαζε εκ των προτέρων τον Ματέο Ρέντσι θεωρώντας την αποτυχία του προδιαγεγραμμένη, πλέον του αναγνωρίζει «αγαθές προθέσεις» και επικοινωνιακό ταλέντο. Μάλιστα ορισμένα έντυπα, όπως η «Wirtschaftswoche», αναρωτιούνται εάν τελικά ο Ματέο Ρέντσι είναι ο... σούπερμαν που είχε ανάγκη η Ιταλία και αν θα καταφέρει να νικήσει το «τέρας» της ιταλικής γραφειοκρατίας και του πολιτικού κατεστημένου.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63979860

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου