Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Goldman: Υπερτιμημένα τα γερμανικά ομόλογα - πιθανό sell off θα πλήξει και τους τίτλους της περιφέρειας



Goldman: Υπερτιμημένα τα γερμανικά ομόλογα - πιθανό sell off θα πλήξει και τους τίτλους της περιφέρειας

Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα, κυρίως τα γερμανικά (bund) είναι πλέον ακριβά, καθώς οι τιμές τους είχαν ανέβει πολύ επειδή θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο την περίοδο της ανασφάλειας για το ευρώ. Καθώς ο κίνδυνος απομακρύνεται, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων θεωρούνται υψηλές από την Goldman Sachs η οποία συνιστά στους πελάτες να λάβουν θέσεις short (να τα πουλήσουν). Επισημαίνει όμως ότι εάν υπάρξει τελικά ξεπούλημα στα γερμανικά ομόλογα, αυτό θα πλήξει και τα ομόλογα της περιφέρειας, των οποίων θα ανακοπεί η πτώση των αποδόσεων (επιτοκίων).



Ως γνωστόν, όταν οι τιμές αγοράς και πώλησης των ομολόγων ανεβαίνουν, οι αποδόσεις τους (επιτόκιο) υποχωρούν. Οι τιμές των ομολόγων της περιφέρειας κάνουν ράλι το τελευταίο διάστημα, κινούμενα αντίθετα με τα γερμανικά τα οποία στη διάρκεια της κρίσης εμφάνιζαν αντίστροφη πορεία. Η αντίστροφη σχέση όμως πιθανόν να σταματήσει να ισχύει και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα να κινούνται παράλληλα με εκείνα της περιφέρειας, λέει η Goldman.

Εάν οι επενδυτές αρχίσουν να πουλάνε τα γερμανικά ομόλογα (κάτι που η Goldman συνιστά στους πελάτες της) οι τιμές τους θα πέσουν και θα ακολουθήσουν και εκείνα της περιφέρειας.

Ένα πιθανό sell off των γερμανικών κρατικών ομολόγων απειλεί να δώσει τέλος και στο ράλι των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προειδοποιεί  η Goldman Sachs με τελευταία έκθεσή της. Όπως διαπιστώνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, η εποχή που τα γερμανικά bunds και τα ομόλογα της περιφέρειας κινούνταν προς αντίθετες κατευθύνσεις έχει περάσει. Και αυτό καθιστά τους τίτλους κυρίως της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ευάλωτους, ειδικά την ώρα που η Goldman θεωρεί τα bunds ακριβά και συστήνει στους πελάτες της να ποντάρουν στην πτώση τους.
Σημειώνεται ότι έπειτα από ένα πολύ καλό 2013, οι τιμές των ομολογων της ευρωπαϊκής περιφέρειας ανέβηκαν και συνεχίζουν να δίνουν μεγαλύτερα κέρδη και φέτος έναντι των τίτλων του ευρωπαϊκού πυρήνα (στα ομόλογα, όσο ανεβαίνουν οι τιμές αγοράς και πώλησής τους, τόσο υποχωρούν οι αποδόσεις - επιτόκιο).

Ειδικότερα, η άνοδος των τιμών στα 7ετή έως 10ετή ομόλογα δίνει κέρδη 22% από τις αρχές του έτους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, 10% στην Ισπανία και 8% στην Ιταλία. Συγκριτικά αναφέρεται ότι τα γερμανικά bunds δίνουν μόλις 4% στο ίδιο διάστημα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πτώση των τιμών των ομολόγων της περιφέρειας κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογούσαν τα θεμελιώδη στοιχεία. Σε ό,τι αφορά το ράλι που ακολούθησε, ο οίκος εντοπίζει τη βασική αιτία του στα αξιόπιστα αναχώματα στην κρίση που δημιούργησαν οι χαράσσοντες την πολιτική, ουσιαστικά εξαλείφοντας τον κίνδυνο της διάσπασης του ευρώ και μιας νέας αναδιάρθρωσης χρέους. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του προγράμματος OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, χαρακτηρίζεται ως “game changer”, που ενισχύθηκε περαιτέρω από την ίδρυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM και του project της τραπεζικής ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των χωρών της περιφέρειας, η σταδιακή βελτίωση των νομισματικών συνθηκών και οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, στήριξαν περαιτέρω τις αγορές της περιφέρειας και ειδικά τα κρατικά της ομόλογα.

Όμως, αυτή η τάση της μείωσης των αποδόσεων (επιτοκίων) στην περιφέρεια κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, εξαιτίας της πιθανής ανατιμολόγησης των ομολόγων του πυρήνα τα οποία είχαν ευνοηθεί όσο θεωρούνται καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητα για το ευρώ, τονίζει η Goldman.
Επιχειρώντας να διαπιστώσει πόσο ευάλωτα είναι τα ομόλογα της περιφέρειας σε ένα sell off στους τίτλους του πυρήνα και ειδικά στα γερμανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ακριβά, ο οίκος ξεκινά διερευνώντας το correlation (δηλαδή το συσχετισμό στις κινήσεις) ανάμεσα στις δύο κατηγορίες των ομολόγων. Η ανάλυση δείχνει ότι καθώς ο συστημικός στην Ευρωζώνη μειωνόταν από τα μέσα του 2013 και μετά, οι συσχετισμοί που για δύο χρόνια περίπου ήταν αρνητικοί (από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013), έγιναν και πάλι θετικοί και τα ομόλογα της Γερμανίας και του πυρήνα θα κινούνται παράλληλα αντί να κινούνται αντίστροφα.

Αυτό σημαίνει πως οι τίτλοι της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας αναμένεται να υποχωρήσουν, εάν τα γερμανικά bunds σημειώσουν πτώση. Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs δεν αποκλείει κάποια περαιτέρω συρρίκνωση των spreads, ειδικά εάν η αύξηση των αποδόσεων του πυρήνα οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Αντίθετα, τα πορτογαλικά ομόλογα δεν κινδυνεύουν από ένα sell off των γερμανικών bunds, εξηγεί η Goldman. Και αυτό γιατί το correlation ανάμεσα στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα και τα αντίστοιχα bunds είναι σχεδόν μηδενικό. Τα πορτογαλικά ομόλογα αντιδρούν περισσότερο στις εσωτερικές τάσεις της χώρας, παρά στα όσα εξελίσσονται στον πυρήνα του ευρώ, αντανακλώντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος της χώρας (η Λισαβόνα βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο Μάιο), την επιστροφή της στις αγορές και την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πίστη στις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουν να δώσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, εάν χρειαστεί.

Η Goldman υπολογίζει ότι μία αύξηση των αποδόσεων των bunds κατά 10 μονάδες βάσης οδηγεί σε αύξηση των αντίστοιχων αποδόσεων των ιταλικών και ισπανικών τίτλων κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Συμπερασματικά, ο οίκος προβλέπει μεν αύξηση στις αποδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς θα αυξάνεται το κόστος δανεισμού του πυρήνα, όμως, σημειώνει πως τα spreads ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, ειδικά εάν το περιβάλλον της νομισματικής πολιτικής παραμείνει ευνοϊκό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου