Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Kleinwort Benson: Να γιατί δεν αγοράσαμε ελληνικά ομόλογα



"Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη - Δεν υπάρχει καιρός για κομπασμούς" λέει η Κομισιόν μετά την άντληση 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 4,95%

Ο λόγος για την Kleinwort Benson, μια επενδυτική τράπεζα με ιστορία που ξεκινά από το 1786. Κατά τη δεκαετία του 1980, έγινε γνωστή από τη δυναμική παρουσία της στα μεγάλα deals των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ήταν βασικός σύμβουλος της British Telecom για την είσοδό της στο χρηματιστήριο, που την εποχή εκείνη έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής. Το 1995, η Kleinwort Benson εξαγοράσθηκε από την Dresdner Bank, με αποτέλεσμα η Dresdner Kleinwort να γίνει ο βραχίονας του γερμανικού ομίλου στην επενδυτική τραπεζική. Η Dresdner συγχωνεύτηκε με την Commerzbank το 2009 και από το 2010, η Kleinwort Benson έγινε ξανά ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα.

Goldman Sachs: Οι τρεις λόγοι πίσω από την επιτυχία του ελληνικού ομολόγου

Για τον Fadi Zaher, επικεφαλής ομολόγων και  νομισμάτων της Kleinwort Benson, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ελκυστικά, με βάση τις σταθμισμένες στο ρίσκο αποδόσεις τους. Όπως λέει ο ίδιος στο Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς θα έπρεπε να έχει τιμολογηθεί κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα (δηλαδή στο 5,95%) για να βρίσκεται στη δίκαιη τιμή του, με βάση τον πιστωτικό κίνδυνο της χώρας.

Εξάλλου, ο Zaher τονίζει πως ούτε καν η Αθήνα δεν περίμενε ότι το ομόλογό της θα τιμολογούνταν τόσο καλά.

Η Ελλάδα διάλεξε την ιδανική στιγμή για να βγει στις αγορές, καθώς επικρατεί ευφορία μεταξύ των επενδυτών γύρω από την Ευρωζώνη, με την έκδοση να αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα, παραδέχεται ο Zaher.

Παρότι η Kleinwort Benson πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού ομολόγου θα είναι καλή, εντούτοις επέλεξε να μην αγοράσει, λόγω των μεσομακροπρόθεσμων κινδύνων που σχετίζονται με το υψηλό χρέος της χώρας.

Μάλιστα, ο Zaher κάνει παραλληλισμούς με την περίπτωση της Αργεντινής, εξηγώντας ότι η χώρα “πέρασε από διαφορετικές φάσεις αναδιάρθρωσης χρέους, αλλά τα προβλήματά της έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου