Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Με το ζόρι θέλουν να χρεοκοπήσουν την Αργεντινή

Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία σε οχτώ ημέρες βρίσκεται η Αργεντινή, αν δεν βρεθεί λύση με τους ομολογιούχους που δεν είχαν δεχθεί το «κούρεμα» το 2002.
Ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα δεν έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της χώρας για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που έλαβε τον Ιούνιο, με την οποία και την καλούσε να πληρώσει 1,33 δισ. δολάρια συν τους τόκους στους κατόχους ομολόγων hedge funds που αξιώνουν από το 2002 και μέχρι σήμερα την αποπληρωμή τους στο 100% από την κυβέρνηση της Αργεντινής, επικαλούμενοι το δίκαιο της Νέας Υόρκης.
Ο Τόμας Γκρίζα συνέστησε ωστόσο στην κυβέρνηση και τους ομολογιούχους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις γα την εξεύρεση κάποιας λύσης, μια λύση που, αν δεν βρεθεί, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη στις 30 Ιουλίου με τη χρεοκοπία.
Υστερα από την αρνητική απόφαση του δικαστή, τα 539 εκατ. δολ. (το ποσόν δηλαδή που επιχείρησε να καταβάλει η Αργεντινή τον περασμένο μήνα στους πιστωτές της με «κουρεμένα» ομόλογα που έληγαν στις 30 Ιουνίου, αλλά ο Γκρίζα το θεώρησε παραβίαση της απόφασής του) παραμένουν δεσμευμένα στην τράπεζα Bank of New York Mellon.
Τον Νοέμβριο του 2002, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η Αργεντινή όφειλε να πληρώσει τα 1,3 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους των hedge funds, οι οποίοι δεν δέχτηκαν τότε νέα ομόλογα, υποτιμημένα, στη θέση των παλαιών, για να μη χάσουν τα λεφτά τους, όπως έκανε το 93% των πιστωτών της χώρας.
Ο δικαστής Τζόναθαν Μπλάκμαν, που εκπροσωπεί την Αργεντινή, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» να λυθεί η όλη διαμάχη με τους ομολογιούχους έως τις 30 Ιουλίου, που λήγει η περίοδος της χάριτος για συμφωνία με τους πιστωτές. Ο δικαστής Γκρίζα δήλωσε ότι η «Αργεντινή αρνείται συστηματικά να πληρώσει» και ότι αν συνεχίσει την ίδια γραμμή, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. 
ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
(ΠΗΓΕΣ: EUROPA PRESS, EL PAIS)
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=440502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου