Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ψήφος υπέρ παλιάς ή νέας Τουρκίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση της προεκλογικής του εκστρατείας στην Αγκυρα.








Ανάμεσα στην παλιά και τη νέα Τουρκία κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να διαλέξουν ο πρωθυπουργός της χώρας και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την προεκλογική του εκστρατεία. «Στις δέκα Αυγούστου θα πάτε στις κάλπες και θα λάβετε μία ιστορική απόφαση», είπε ο Ερντογάν. «Στην παλιά Τουρκία υπήρχαν ατασθαλίες, δολιοφθορές, απαγορεύσεις και σπείρες και επικρατούσε χάος», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία δώδεκα χρόνια καταφέραμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά και υπάρχει, πλέον, ευημερία και αδελφοσύνη», κατέληξε.

Αιχμές κατά Γκιουλέν

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, της οποίας ο κοινός υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για νοσταλγούς της παλιάς Τουρκίας, που έχουν στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση. «Σε αυτό τον συνασπισμό συμμετέχει και η Πενσιλβάνια», δήλωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές ενάντια στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, Φετουλάχ Γκιουλέν, και στους οπαδούς του στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι η ψήφιση νέου Συντάγματος, το οποίο «θα κατοχυρώνει το συναίσθημα ασφάλειας του έθνους και θα ενσωματώνει κάθε είδους εθνική και θρησκευτική διαφορετικότητα». Ο ίδιος επιθυμεί την προώθηση ενός κράτους δικαίου, που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία παράλληλων δομών, ενώ η δικαστική εξουσία θα καταστεί πηγή εμπιστοσύνης και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη και ο ρόλος του στρατού θα μετριασθεί.

Ως προς το κουρδικό ζήτημα, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της διαδικασίας διευθέτησης των προβλημάτων. Παράλληλα, προβλέπεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποσκοπεί στην οικονομική άνοδο της χώρας, ώστε να βρεθεί στις πρώτες δέκα πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου μέχρι το 2023.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπουλέντ Αρίντς, τόνισε ότι ο Ερντογάν θα αποτελέσει έναν δραστήριο πρόεδρο εάν εκλεγεί τον Αύγουστο, με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική. Ο Αρίντς επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην προεδρία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ασκηθούν εξουσίες πέρα από αυτές που θα προβλέπονται από το Σύνταγμα», είπε.

Η παρουσία ενός ισχυρού προέδρου, σύμφωνα με τον Αρίντς, μπορεί να επηρεάσει την πορεία των ζητημάτων της Συρίας, του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, καθώς και την έκβαση του Κυπριακού.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

http://www.kathimerini.gr/777720/article/epikairothta/kosmos/yhfos-yper-palias-h-neas-toyrkias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου