Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Κογκρέσο

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κέρδισε 4 νέες έδρες στις εκλογές της Τρίτης και επανέκτησε τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας μετά απο οκτώ χρόνια. Οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τις έδρες του Αρκανσο, της Δ. Βιρτζίνια, της Μοντάνα, της Ν. Ντακότα, του Κολοράντο, της Αϊοβα και της Β. Καρολίνας και πλέον ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.
Στα κόκκινα το Empire State Building στη Ν. Υόρκη, μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο (Photo: AFP).








Καταφέροντας βαρύ πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες.

Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.Συνολικά 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανανεώθηκαν κατά τις εκλογές αυτές, κατά τις οποίες η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην Αϊόβα η Τζόνι Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.
Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, Ερνστ και Μπρέιλι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κατά πόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πράξει αρκετά για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα και την απειλή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.
Η επικράτηση του ρεπουμπλικάνου Τόμ Κότον στο Αρκανσο, έχει εκτός από ουσιαστική και συμβολική σημασία καθώς κερδίζει την έδρα στη Γερουσία παρά την ένθερμη υποστήριξη που παρείχε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων, Πολιτειών Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Κλίντον διετέλεσε κυβερνήτης του Αρκανσο.
Συμβολικής σημασίας επιτυχία και για τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος διατηρεί εύκολα την έδρα του στο Κεντάκι απέναντι στην υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν οριακή επικράτηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου