Μία ιστορική συμφωνία ανακοίνωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ για την κλιματική αλλαγή και η οποία προβλέπει ότι και οι δύο χώρες θα περικόψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το 1/3 τις επόμενες δύο δεκαετίες.
ΟΙ ΗΠΑ θα μειώσουν το επίπεδο της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 26 - 28% μέχρι το 2025, ενώ αντιστοίχως η Κίνα έθεσε στόχο για κορύφωση των εκπομπών της μέχρι το 2030, με τάση να τις έχει μειώσει νωρίτερα και να αυξήσει ταυτόχρονα τη χρήση μη επιβλαβών καυσίμων κατά 20% μέχρι το ίδιο έτος.
«Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, ενεργειακοί καταναλωτές και εκπομπείς αερίων του θερμοκηπίου έχουμε ειδική ευθύνη να ηγηθούμε της παγκόσμιας προσπάθειας ενάντια στην κλιματική αλλαγή », δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σι.
«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις μεγάλες οικονομίες να έχουν φιλοδοξία, όλες οι χώρες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες να εργαστούν ώστε να φτάσουμε σε μία ισχυρή κλιματική συμφωνία την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.
Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απώτερος στόχος είναι να «επιτύχει μία βαθιά στο σύνολο της οικονομία μείωση της τάξης του 80% μέχρι το 2050».
Ανώτατος αξιωματούχος της δήλωσε ότι οι στόχοι είναι «φιλόδοξοι και επιτεύξιμοι», αλλά αναγνώρισε ότι η αμερικανική εσωτερική πολιτική μπορεί να βάλει «φρένο» σε αυτήν την ανακοίνωση. Είπε ότι με αρχηγούς «αρνητές του κλίματος» στους Ρεπουμπλικανούς μπορεί να σταματήσουν την πρωτοβουλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ομπάμα αν χρειαστεί μπορεί να δράσει μόνος του.
Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει να «πουλήσει» το σχέδιο με επιχείρημα τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις στο ενεργειακό κόστος.
«Καταναλωτές και επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε άλλος αξιωματούχος. «Το σχέδιο προσφέρει πρωτοβουλίες και κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και στις δύο χώρες», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Κίνα συναινεί να περιορίσει τις εκπομπές αερίων της, τονίζοντας ότι οι Κινέζοι καλούν σε μία «ενεργειακή επανάσταση», η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα εμποδίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παράλληλα, η Κίνα συμφώνησε να παρέχει «επιπλέον 800 - 1.000 GW πυρηνικής, αιολικής, ηλιακής και άλλων μηδενικής εκπομπής ηλεκτροπαραγωγές μέχρι το 2030, περισσότερο από όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα που υπάρχουν σήμερα στην Κίνα».
Ομπάμα και Σι συμφώνησαν επίσης στη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων και την αύξηση του εμπορίου.
ΜακΚόνελ: Μη ρεαλιστικό σχέδιο
Ως μη ρεαλιστικό σχέδιο απέρριψε ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που όρισαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο.
Ως μη ρεαλιστικό σχέδιο απέρριψε ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που όρισαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο.
«Αυτό το μη ρεαλιστικό σχέδιο, που ο πρόεδρος θα παραδώσει στον διάδοχό του, σημαίνει σίγουρα υψηλότερες τιμές ενέργειας και πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας», τόνισε ο ΜακΚόνελ, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι.
Στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.
«Ο ιδεολογικός πόλεμος του προέδρου κατά του άνθρακα θα αυξήσει την πίεση στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και στους ανθρακωρύχους που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», τόνισε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.
«Είναι ώρα οι επιθυμίες των Αμερικανών να εισακουστούν περισσότερο και να υπάρξει "λιγότερη καταστροφική γραφειοκρατία στον τομέα της απασχόλησης», πρόσθεσε.
«Ο περιορισμός του φόρτου που συνιστούν ήδη οι κανονισμοί του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητά μου στο νέο Κογκρέσο», τόνισε ο ΜακΚόνελ.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64092072
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου