Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αρχή μιας νέας, ιστορικής σχέσης ΗΠΑ και Κούβας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα μείζονα μεταβολή στην ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά την Κούβα. Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι οι μεταβολές της πολιτικής στάσης της Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα και το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, αλλά και την έναρξη συνομιλιών προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο κρατών.
H σύζυγος του Αλαν Γκρος, Τζούντι, απαιτεί την απελευθέρωση του συζύγου της από τις κουβανικές φυλακές. Η αποφυλάκισή του σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας.







Η μεταβολή της πολιτικής, η οποία θα είναι μία από τις ουσιωδέστερες αλλαγές ύστερα από δεκαετίες σχέσεων αντιπαλότητας ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε με την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη και εργαζόμενου σε οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας Αλαν Γκρος, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος επί πέντε χρόνια στην κουβανική φυλακή κατά τη διάρκεια ανταλλαγής φυλακισμένων με την Αβάνα.

Δηλώσεις Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να τερματίσουν την αναχρονιστική πολιτική προς την Κούβα, η οποία δεν κατάφερε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, τόνισε ότι πρόκειται να συνομιλήσει με μέλη του Κογκρέσου για την άρση του εμπάργκο. Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, τόνισε και υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα και ευχαρίστηκε τον Πάπα Φραγκίσκο γιατί «βοήθησε να σπάσει ο πάγος» με την Κούβα ασκώντας πιέσεις για την απελευθέρωση του Γκρος, αλλά και τον Καναδά που φιλοξένησε τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Δηλώσεις έκανε και ο Ραούλ Κάστρο.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε ότι η «μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής προς την Κούβα είναι απλά η τελευταία μιας σειράς “ανόητων παραχωρήσεων” προς δικτάτορες».
Οι δύο χώρες υπήρξαν ιδεολογικοί πολέμιοι αμέσως μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε τον αδελφό του σημερινού προέδρου Ραούλ Κάστρο, τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Η Ουάσιγκτον και η Αβάνα δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις, ενώ το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα ισχύει περισσότερο από πενήντα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον επιβίωσε του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Ουάσιγκτον κατέβαλε προσπάθειες να περάσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.
Ανθρωπιστικοί λόγοι
Αμερικανός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε ότι ο Γκρος απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους και εγκατέλειψε την Κούβα επιβιβαζόμενος σε αεροσκάφος της αμερικανικής κυβέρνησης με προορισμό τις ΗΠΑ.
Δημοσιογράφος του CNN ανέφερε ότι στην ανταλλαγή των φυλακισμένων υπήρχε και μία πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τρεις Κουβανούς κατασκόπους.
Η Κούβα συνέλαβε τον Γκρος, 65 ετών σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 και στη συνέχεια τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη για την εισαγωγή απαγορευμένης τεχνολογίας και επειδή προσπάθησε να δημιουργήσει παράνομη υπηρεσία Ιντερνετ για τους Κουβανούς Εβραίους. Ο Γκρος εργαζόταν ως εργολήπτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
REUTERS
sourche: http://www.kathimerini.gr/796322/article/epikairothta/kosmos/arxh-mias-neas-istorikhs-sxeshs-hpa-kai-koyvas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου