Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ρουμανία: Νίκη - έκπληξη στις προεδρικές εκλογές για τον Κλάους Γιοχάνις

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο υποψήφιος της ρουμανικής δεξιάς είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων και καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο φαβορί της αναμέτρησης σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο Κλάους Γιοχάνις, 55 ετών, δήμαρχος της πόλης Σίμπιου και μέλος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας αναδείχθηκε νικητής σε πολλές περιφέρειες θεωρούμενες προπύργια της αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέρχονται από την καταμέτρηση του 96% των ψήφων.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 64%, ποσοστό ρεκόρ σε μία χώρα όπου η απάθεια των ψηφοφόρων αυξάνεται εξαιτίας της διαφθοράς και της φτώχειας που κυριαρχούν από τη δημοκρατική μετάβαση της δεκαετίας του '90.
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και της μεγάλης ρουμανικής διασποράς οι ψήφοι των οποίων έκλιναν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του Κλάους Γιοχάνις.
Ο Βίκτορ Πόντα, 42 ετών, ο οποίος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από την πρωθυπουργία, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει το χρέος του προς τη χώρα.
Χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Ρουμάνους της διασποράς που εμποδίσθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξαιτίας της ανεπάρκειας εκλογικών τμημάτων. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις αυτές διαμαρτυρίας μετατράπηκαν σύντομα σε εκδηλώσεις πανηγυρισμού μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Στο Βουκουρέστι, 20.000 άνθρωποι επιφύλαξαν το βράδυ θριαμβευτική υποδοχή στον Κλάους Γιοχάνις που πήγε να τους χαιρετήσει στην ιστορική για τη δημοκρατική μετάβαση Πλατεία του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πρωτεύουσας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου