Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κριτική για το επενδυτικό «σχέδιο Γιούνκερ» των 300 δισ. ευρώ

Ερωτηματικά διατυπώνονται στον διεθνή Τύπο για το εάν το πακέτο επενδύσεων των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πετύχει τον στόχο να επανεκκινήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο βασικός πυλώνας της κριτικής που δέχθηκε το σχέδιο Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 15 φορές μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του, ε
Ο βασικός πυλώνας της κριτικής που δέχθηκε το σχέδιο Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 15 φορές μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του, είναι πως δεν ρίχνει νέο χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία
Η υποδοχή του δε από τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν μάλλον συγκρατημένη, ενώ εντός του Ευρωκοινοβουλίου η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά τήρησαν επιφυλακτική στάση και οι υπόλοιπες δυνάμεις εκδήλωσαν την αντίθεσή τους κατηγορώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής μεταξύ άλλων για «μαγική σκέψη».

Ο βασικός πυλώνας της κριτικής που δέχθηκε το «σχέδιο Γιούνκερ» για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 15 φορές μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του είναι πως δεν ρίχνει νέο χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βέβαια αυτό το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γιούνκερ λέγοντας ότι το σχέδιο παρουσιάζει έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης, όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν διαθέτουμε μια μηχανή που να τυπώνει χρήμα. Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να τα κάνουμε να δουλέψουν για εμάς».
Το πρόγραμμα έτσι όπως παρουσιάστηκε προβλέπει τη χρηματοδότηση του ειδικού ταμείου με 8 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα συμβάλουν στη συγκέντρωση συνολικά 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μόχλευση
Με αυτό το κεφάλαιο και μέσω μόχλευσης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 315 δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου βρίσκεται, όπως έχει ανακοινωθεί, ο ευρωπαϊκός Νότος, που έχει πληγεί σοβαρότερα από την κρίση. Το «σχέδιο Γιούνκερ» αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου, όπου όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητηθούν και προτάσεις για βελτιώσεις που πιθανόν να υπάρξουν.
Το βάρος τώρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου από τον Γιούνκερ πέφτει στις πλάτες του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος ανέφερε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων φτάνοντας μέχρι την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα ο Κατάινεν ήδη ξεκίνησε το έργο του, καθώς σε συνέντευξή του, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει για δημόσιες επενδύσεις έως το 2018 να τα δώσει στο ειδικό ταμείο που θα συστήσει η Κομισιόν.
Ο Σόιμπλε σύμφωνα με τη Handelsblatt, που έδωσε μέρος της συνέντευξης σε προδημοσίευση, έχει επανειλημμένως αρνηθεί να διαθέσει μέρος των εν λόγω χρημάτων στο ταμείο που θέλει να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξή του ο Κατάινεν: «Θα ήταν δυνατόν η Γερμανία να επενδύσει ένα μέρος του προγράμματός της ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία μας. Οι συνεισφορές των κρατών-μελών αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αυξήσουν το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο ταμείο. Εάν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ διπλασιάζονταν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις».
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64100356

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου