Οι φωτογραφίες των ηρώων της επανάστασης θα παραμείνουν στις κολώνες της κουβανικής βιοτεχνίας πούρων, αλλά το πελατολόγιο θα αλλάξει, με την προσθήκη νέων αγοραστών, των Αμερικανών, καθώς αποκαθίστανται οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας.
Όσοι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι με την άρση των περιορισμών στο εμπόριο ΗΠΑ - Κούβας θα κατακλυστούν τα αμερικανικά καπνοπωλεία με κουβανέζικα πούρα θα απογοητευτούν. Οι νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν χθες σε εφαρμογή επιτρέπουν στους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα να φέρουν πίσω προϊόντα καπνού ή αλκοόλ αξίας 100 δολαρίων, ενώ το ευρύτερο εμπάργκο που είναι σε ισχύ εδώ και μισό αιώνα εξακολουθεί να απαγορεύει την εισαγωγή πούρων. Οι Αμερικανοί καπνοπώλες πάντως διατείνονται ότι υπάρχουν πολλά πούρα εφάμιλλης ποιότητας με τα κουβανέζικα, από τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Εχει ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος απολάμβανε τα κουβανέζικα πούρα, είχε φροντίσει προτού τα απαγορεύσει για όλους τους υπoλοίπους να εξασφαλίσει για τον εαυτό του επαρκείς προμήθειες.
Λίγες ώρες πριν από την επέκταση του εμπάργκο το 1962, διέταξε τον υπεύθυνο Τύπου Πιερ Σάλιντζερ να αγοράσει όσα περισσότερα μπορούσε. Αφότου ο Σάλιντζερ του έφερε 1.200, ο πρόεδρος προχώρησε στην υπογραφή του διατάγματος για την απαγόρευση όλων των κουβανέζικων προϊόντων. Τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο Σάλιντζερ το 1992 στο περιοδικό Cigar Aficionado. Με αυτήν την ενέργειά του ο Κένεντι δημιούργησε πέντε δεκαετίες ανεκπλήρωτης ζήτησης, με αποτέλεσμα οι ρέκτες των πούρων να ανασάνουν με ανακούφιση στο άκουσμα της είδησης περί χαλάρωσης του εμπάργκο τον περασμένο μήνα. Πολλοί εξ αυτών πίστεψαν λανθασμένα ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα θα σημάνει απελευθέρωση των εισαγωγών. «Αν μπορούσαμε να αγοράσουμε ελεύθερα κουβανέζικα πούρα σε αμερικανικά καταστήματα που πωλούν προϊόντα καπνού, η ζήτηση θα εκτοξευόταν, άρα θα έπρεπε να αυξηθεί και η παραγωγή για να την ικανοποιήσει, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της ποιότητας και την αύξηση των τιμών», εξηγεί ειδικός. Δεν είναι σαφές πόσα πούρα θα μπορούσε κανείς να αγοράσει με 100 δολάρια, πάντως στο Μεξικό πωλούνται προς 17 δολάρια έκαστο.
Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν εμπορικούς και οικονομικούς περιορισμούς που ήταν σε ισχύ επί δεκαετίες σε βάρος της Κούβας, ανοίγοντας τη χώρα στις αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές, κατασκευαστικές και χρηματιστικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο αλλαγών που ανακοινώθηκαν από τα αμερικανικά υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών. Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι εφαρμόζονται από χθες, είναι τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο μήνα, να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα και να χαλαρώσει το μακροχρόνιο οικονομικό εμπάργκο που επέβαλλαν εδώ και περισσότερο από πενήντα χρόνια οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.
«Παρωχημένες πολιτικές»
Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα «ένα βήμα εγγύτερα στην αντικατάσταση παρωχημένων πολιτικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι κανόνες επιτρέπουν στους Αμερικανούς να παράσχουν περισσότερους πόρους και να ενθαρρύνουν τον πληθυσμό της Κούβας να γίνει πιο ανεξάρτητος από την υπό κρατική καθοδήγηση οικονομία. Μόνο το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να τερματίσει οριστικά το 54ετές εμπάργκο. Το νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας γίνεται πραγματικότητα έπειτα από 18 μήνες μυστικών διαβουλεύσεων που κορυφώθηκαν με την ανταλλαγή φυλακισμένων κατασκόπων και την απελευθέρωση του Αμερικανού Αλαν Γκρος, που εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση και ο οποίος κρατούνταν επί πέντε χρόνια στην Κούβα.
Η αιφνιδιαστική προσέγγιση έχει διχάσει τους Αμερικανούς βουλευτές, καθώς ορισμένοι κουβανικής καταγωγής και από τα δύο κόμματα, όπως ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Ρούμπιο και ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, εξέφρασαν ιδιαίτερη δυσαρέσκεια. Αντίθετα, πολλοί επιχειρηματίες διατύπωσαν την ικανοποίησή τους για το άνοιγμα σε μια νέα εξαγωγική αγορά, που απέχει μόλις 90 μίλια από τη Φλόριντα.
Πτήσεις χωρίς άδεια προς Αβάνα
Πτήσεις χωρίς άδεια προς Αβάνα
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς την Κούβα από το διεθνές αεροδρόμιο «Μπους» του Χιούστον και το Νιούαρκ στη Νέα Υόρκη και αναμένει την επίσημη έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Σχεδιάζουμε να εξυπηρετήσουμε (με πτήσεις) την Κούβα και αναμένουμε την έγκριση της κυβέρνησης», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας. Οι Αμερικανοί πολίτες θα είναι σε θέση να επισκεφθούν την Κούβα χωρίς πρώτα να ζητούν άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον το ταξίδι τους πληροί ορισμένα κριτήρια. Οι νέοι κανονισμοί τέθηκαν χθες σε ισχύ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αλλαγή της πολιτικής ως προς την Κούβα στις 17 Δεκεμβρίου, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Αβάνας. Οι αλλαγές, οι οποίες έχουν στόχο το άνοιγμα του εμπορίου και την υποστήριξη των Κουβανών πολιτών, θα επιτρέψουν επίσης στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στη χώρα χωρίς να ζητούν προηγουμένως άδεια, εφόσον πηγαίνουν για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους εγκεκριμένους λόγους. Πάντως, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορεί ένας Αμερικανός να κλείνει νόμιμα τις διακοπές του στην Κούβα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, AFP, Reuters
http://www.kathimerini.gr/799584/article/epikairothta/kosmos/eley8erh-agora-alla-me-periorismoys-sta-poyra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου