Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μπλόκο στις αναλήψεις καταθέσεων από τη ρωσική SB Bank

Ηχηρή απόδειξη του κλονισμού που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας εν μέσω πτώσης του νομίσματος, ραγδαίας μείωσης των εσόδων λόγω φθηνού πετρελαίου, αλλά και των κυρώσεων από τη Δύση, αποτελεί η ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η ρωσική τράπεζα SB Bank πως οι πελάτες της δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν αναλήψεις από τις καταθέσεις τους. Φέρνει, έτσι, την Τράπεζα της Ρωσίας αντιμέτωπη με το δίλημμα εάν θα προχωρήσει σε διάσωση της εν λόγω τράπεζας ή θα ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της παραπέμποντας τους πελάτες της στην Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων.



Ο προβληματισμός σχετίζεται με το ότι πρόκειται για την 80ή σε μέγεθος τράπεζα της Ρωσίας που το περασμένο έτος, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της, είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 67,72 δισ. ρουβλίων και υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ύψους ενός τρισ. ρουβλίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ρωσικών τραπεζών που, ωστόσο, δεν θα καλύπτει όλες τις τράπεζες της χώρας. Οπως έχει τονίσει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, οι δικαιούχες τράπεζες θα επιλεγούν με κριτήριο τον ρόλο τους στον δανεισμό στο σύνολο της ρωσικής οικονομίας. Η SB Bank έχει παρουσιάσει προβλήματα από το περασμένο έτος γι’ αυτό και η Τράπεζα της Ρωσίας έχει στείλει από πέρυσι εκπροσώπους της να ελέγξουν τις δραστηριότητές της.


Η αδυναμία της τράπεζας να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καταθετών της εντάσσεται στη γενικότερη κρίση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, που έχει πληγεί, ενώ η ρωσική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια. Η αποδυνάμωση του νομίσματος της Ρωσίας επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω οικονομικής αδυναμίας των δανειοληπτών. Τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου έχουν ενταθεί από τον Δεκέμβριο, οπότε σημειώθηκαν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, όταν υποχώρησε θεαματικά το ρούβλι και η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια για να το στηρίξει. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, μάλλον θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια από το ένα τρισ. ρούβλια που έχει έως τώρα ανακοινώσει το Κρεμλίνο προκειμένου να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την Capital Economics, οι ρωσικές αρχές ίσως αναγκαστούν να αυξήσουν τις ενέσεις ρευστότητας μέχρι τα 2,5 τρισ. ρούβλια, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Το Κρεμλίνο έχει, άλλωστε, ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα ύψους 1,375 τρισ. ρουβλίων με το οποίο θα ενισχύσει διάφορους τομείς της χειμαζόμενης από την κρίση ρωσικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη στήριξη του αγροτικού τομέα, την ενίσχυση πολλών κλάδων της ρωσικής βιομηχανίας και τον τομέα της δημόσιας υγείας. Προκειμένου, όμως, να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, θα καταφύγει σε ένα από τα δύο ταμεία συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να επιστρατεύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα χωρίς να εξετάσει διεξοδικώς εάν θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/801199/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/mploko-stis-analhyeis-kata8esewn-apo-th-rwsikh-sb-bank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου