Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νέο πολιτικό σκάνδαλο δονεί τη Βρετανία μετά την αποκάλυψη ότι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών και νυν βουλευτές του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζακ Στρο και ο Μάλκολμ Ρίφκιντ αντίστοιχα, δέχθηκαν έναντι αδράς αμοιβής να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή προκειμένου να προωθήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση.

Ο Τζακ Στρο ζήτησε αμοιβή 6.800 ευρώ ημερησίως για να χρησιμοποιήσει την πολιτική του επιρροή προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση.
Ο Τζακ Στρο ζήτησε αμοιβή 6.800 ευρώ ημερησίως για να χρησιμοποιήσει την πολιτική του επιρροή προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση.
Δημοσιογράφοι της «Daily Telegraph» και του δικτύου Channel 4, που υποδύονταν τους επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ, βιντεοσκόπησαν με κρυφή κάμερα τις επίμαχες συνομιλίες τις οποίες και δημοσιοποίησαν.

Ο Ρίφκιντ -που είναι και πρόεδρος της αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες κοινοβουλευτικής επιτροπής- φέρεται να πρόσφερε στους συνομιλητές του «χρήσιμη πρόσβαση» σε όλους τους Βρετανούς πρεσβευτές ανά την υφήλιο, ενώ ο Τζακ Στρο ζήτησε αμοιβή της τάξης των 6.800 ευρώ ημερησίως για να χρησιμοποιήσει την πολιτική του επιρροή προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση.
Στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι δύο πολιτικοί επιμένουν ότι δεν παρέβησαν κανέναν κανονισμό, με τον Τζακ Στρο να δηλώνει «ταπεινωμένος» από το γεγονός ότι έπεσε θύμα παγίδευσης. «Ηταν πολύ επιδέξιο, ήταν μια παγίδα ωστόσο» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι τίποτα απ' όσα είπα κατά τη διάρκεια εκείνων των συναντήσεων δεν είναι λανθασμένο».
Ο Ρίφκιντ -που είναι και πρόεδρος της αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες κοινοβουλευτικής επιτροπής- φέρεται να πρόσφερε στους συνομιλητές του «χρήσιμη πρόσβαση» σε όλους τους Βρετανούς πρεσβευτές αν
Ο Ρίφκιντ -που είναι και πρόεδρος της αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες κοινοβουλευτικής επιτροπής- φέρεται να πρόσφερε στους συνομιλητές του «χρήσιμη πρόσβαση» σε όλους τους Βρετανούς πρεσβευτές ανά την υφήλιο
«Αβάσιμοι ισχυρισμοί»
Αλλά και ο Ρίφκιντ μίλησε για «εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς», τους οποίους θα πολεμήσει μέχρι τέλους.
Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, πάντως, τέθηκαν εκτός των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους και παραπέμφθηκαν για εξηγήσεις στην αρμόδια για την τήρηση των κοινοβουλευτικών κανονισμών.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί και έρευνα εντός του κόμματος για τις κατηγορίες εναντίον του Ρίφκιντ κι αν βρεθεί ένοχος, τότε δεν θα του επιτραπεί να διεκδικήσει για το Συντηρητικό Κόμμα την έδρα του Κένσιγκτον και Τσέλσι στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, έδρα που θεωρείται από τις ασφαλέστερες για τους Τόρις.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάμερον. «Εχουμε επίσης ξεκάθαρους κανόνες ότι οι βουλευτές αυτής της χώρας δεν μπορούν να πληρώνονται από λόμπι», πρόσθεσε.
Με αφορμή το νέο σκάνδαλο, ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ πρότεινε να μπουν όρια στα όσα κερδίζουν οι βουλευτές από άλλες δουλειές στο 10 ή 15% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, ένα ποσό δηλαδή γύρω στις 10 χιλιάδες λίρες. Αν η πρότασή του γίνει δεκτή, θα επηρεάσει περίπου 90 βουλευτές.
Ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ είχε οριστεί το 1997 πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αρμόδιας για θέματα ασφαλείας. Διετέλεσε υπουργός Αμυνας και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ.
Ο Τζακ Στρο διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64145282

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου