Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το αναθεωρημένο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα νέο Στρατιωτικό Δόγμα στις 26 Δεκεμβρίου 2014, σε μια αναθεώρηση της προηγούμενης έκδοσης του 2010. Δεδομένης της επιδείνωσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και της Δύσης μετά από την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, και την επακόλουθη διαμάχη στην Ουκρανία, το αναθεωρημένο έγγραφο ήταν αξιοσημείωτο ίσως περισσότερο για τον συγκριτικά μετρημένο τόνο και λιγότερο για ενδεχόμενο αποκαλυπτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, παρέχει μια εικόνα των ανησυχιών ασφαλείας της κυβέρνησης και τα μέσα με τα οποία η ηγεσία της Ρωσίας σκοπεύει να τις αντιμετωπίσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για new russian military dogma

Η αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ παραμένει βασικός στρατιωτικός κίνδυνος στα μάτια της Μόσχας, όπως και αυτό που θεωρεί ως την αμερικανική εξέλιξη των “στρατηγικών συστημάτων μη πυρηνικών όπλων” και την συνδεδεμένη έννοι του Prompt Global Strike. Η ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αναδεικνύεται επίσης ξανά ως “αποσταθεροποίηση”. Η φαινομενική ανάπτυξη και δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους της Ρωσίας με μια σειρά που παραβιάζει την ενδάμεση συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος μιας αντίθεσης σε αυτό που το ρωσικό καθεστώς θεωρεί ως αμυντική απειλή των βαλλιστικών πυραύλων.

Ο πυρηνικός αποτρεπτικός παράγοντας παραμένει ο πυλώνας υπό τον οποίο η ασφάλεια της Ρωσίας στηρίζεται τελικά. Η στρατηγική τριάδα της χώρας είναι τώρα το επίκεντρο ενός προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης με νέα συστήματα εδάφους, αέρος και θάλασσας είτε σε εξέλιξη είτε μπαίνουν τώρα σε λειτουργία. Περαιτέρω μονάδες Strategic Rocket Force μετετράπησαν σε RS-24 Yars οδικών κινητών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (SS-27 Mod 2) στη διάρκεια του 2014, και ο Bulava βαλλιστικός πύραυλος από υποβρυχίου (SS-NX-32) είναι επιτέλους στα πρόθυρα του να μπει σε λειτουργία.

Ένα πεδίο πυραυλικών δοκιμών στο Kozelsk στη Δυτική Ρωσία, ήταν ο πρώτος αποδέκτης των RS-24 και είναι μέρος της στρατηγικής αξιολόγησης του οπλοστασίου στο The Military Balance Wall Chart που περιλαμβάνεται στην φετινή έκδοση.

Τπ δόγμα του 2014 περιλαμβάνει την έννοια της “μη πυρηνικής αποτροπής”, η οποία μπορεί να ειδωθεί ως μια περαιτέρω απάντηση σε αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως μια απειλή από τα μεγάλου βεληνεκούς όπλα ακριβείας των ΗΠΑ, τα οποία είτε είναι σε λειτουργία είτε σε ανάπτυξη είτε θεωρούνται ως μέρος της ικανότητας του αμερικανικού Prompt Global Strike. Η προτεινόμενη συγχώνευση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και της δύναμης αεροναυπηγικής άμυνας, είναι πιθανό να έχουν στόχο την παροχή μιας καλύτερα ολοκληρωμένης ικανότητας άμυνας από αέρος και διαστήματος, για να αντιμετωπιστουν οι εκτιμώμενες επιθετικές δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

Η PVO (οι αεροπορικές δυνάμεις και οι δυνάμεις άμυνας από αέρος ήταν ξεχωριστοί κλάδοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 1998, όταν η PVO απορροφήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία. Η αεροδιαστημική αμυντική δύναμη, που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2011, έφερε μαζί το διάστημα με ορισμένα άλλα στοιχεία της αεροπορικής άμυνας, αλλά όχι αεροσκάφη αεράμυνας, που παραμένουν στην πολεμική αεροπορία ύστερα από την απορρόφηση της PVO.
Τα εναέρια και πυραυλικά αμυντικά συστήματα συνεχίζουν να είναι ένας τομέας επένδυσης για την Ρωσία, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των φορέων χάραξης της άμυνας σε σχέση με την πιθανή ευπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Το πυραυλικό σύστημα S-500 αέρος-εδάφους-αέρος (SAM) σκοπό έχει να παράσχει τη δυνατότητα παρακολούθησης μεγάλου βεληνεκούς έναντι των από αέρος απειλών και εναντίον βαλλιστικών πυραύλων. Οι ταξιαρχίες αεράμυνας συνεχίζουν να μετατρέπονται σε S-400 μεγάλης εμβέλειας SAM, με τον αυξανόμενο αριθμό των μονάδων να αντανακλάται στο The Military Balance 2015.


του Douglas Barrie



ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου