Η προσήλωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ποτέ δεν φαινόταν τόσο αμφίρροπη όσο σήμερα. Σε καίρια ζητήματα, από τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» έως την ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων και τη στάση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του είτε δεν συνεργάζονται πλήρως είτε αψηφούν τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
Στο κατάστρωμα της φρεγάτας «Τουργκουτρέις» στέκεται ο ναύτης αυτός, λίγο μετά τον κατάπλου της στο λιμάνι της Κωστάντζας στη Ρουμανία, για να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Επί μήνες, οι Δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν την Τουρκία να κλείσει τα πορώδη σύνορά της, μέσω των οποίων χιλιάδες τζιχαντιστές πηγαίνουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα για να παρεμποδίσει τη μετάβαση, ένας από τους διακινητές είπε ότι κάποιες φορές οι Τούρκοι φρουροί κάνουν τα «στραβά μάτια».
Ισως είναι αδύνατο να σφραγιστούν εντελώς τα εκτεταμένα σύνορα, αλλά δεδομένων του μεγάλου στρατού και των αξιόλογων μυστικών υπηρεσιών της χώρας, είναι ασυγχώρητο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κάνει καλύτερη δουλειά.
Τουρκικές βάσεις
Η Τουρκία πρέπει, επίσης, να θέσει τις βάσεις της στη διάθεση της συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Ομως, ο διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι δεν αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεισφορά της Τουρκίας, γιατί η χώρα «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα». Ο Ερντογάν ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα αντικρούσει την αυτονομία των Κούρδων στο εσωτερικό της Συρίας και πώς θα ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ.
Υπάρχουν και άλλες προβληματικές πτυχές της τουρκικής συμπεριφοράς. Η κυβέρνηση της Αγκυρας εξακολουθεί να δηλώνει ότι σκέφτεται να αγοράσει από την Κίνα σύστημα αεράμυνας, κόστους 3,4 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει ραντάρ και πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν εχθρικούς πυραύλους. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοι αντιτίθενται στην αγορά αυτή, γιατί θεωρούν ότι εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης, ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αγοράζει δικά τους συστήματα, ενώ εκείνοι επωμίσθηκαν το κόστος υπεράσπισης της Τουρκίας από συριακή επίθεση, σταθμεύοντας συστοιχίες πυραύλων Patriot σε τουρκικό έδαφος. Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να ενσωματώσει το σύστημα αεράμυνας που θα αγοράσει στην αεράμυνα και στα ραντάρ του ΝΑΤΟ, ώστε να λειτουργούν από κοινού. Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση.
Ομως, το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, γιατί τα δύο συστήματα δεν είναι συμβατά, ενώ ένα κινεζικό σύστημα μπορεί να περιέχει επικίνδυνο λογισμικό και το Κογκρέσο θα ήταν αντίθετο. Από την άλλη, αν η Τουρκία αρνηθεί να συνδέσει το αμυντικό της σύστημα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, «αποδυναμώνει την άμυνά της και ταυτόχρονα την άμυνα του ΝΑΤΟ», όπως είπε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάαλντερ.
Συμφωνία με τη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ετοιμάζεται φέτος να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα παρακάμπτει την Ουκρανία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αγνοήσει τις δυτικές κυρώσεις, εκμεταλλευόμενη τη ρήξη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακές πηγές σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί ποτέ από το ΝΑΤΟ. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε καταστροφικό σφάλμα. Αλλά το γεγονός ότι αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας το συζητούν δείχνει με πόση επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βασιστούν στην Τουρκία, σε περίπτωση κρίσης.
INTERNATIONAL NEW YORK TIMES
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/807661/article/epikairothta/kosmos/synnefa-stis-sxeseis-toyrkias---nato
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου