Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ελιωσε ο πυρήνας του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, όργανα μέτρησης κατόρθωσαν να σαρώσουν το ανώτερο τμήμα του ενός από τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Τι βρέθηκε εκεί που κάποτε υπήρχαν οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων; Τίποτα.

Με το ρητό «Πυρηνική ενέργεια: ενέργεια για ένα λαμπρό μέλλον» υποδεχόταν τους επισκέπτες η πόλη Φουτάμπα, που τώρα είναι πόλη-φάντασμα.









Η σάρωση των ερειπίων του αντιδραστήρα 1 με τη χρήση σωματιδίων που ονομάζονται μυόνια επιβεβαίωσε ότι οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων έχουν λιώσει εντελώς. Λόγω των κολοσσιαίων ποσών ραδιενέργειας, δεν ήταν δυνατόν να σαρωθούν τα χαμηλότερα τμήματα του εργοστασίου, προκειμένου να διευκρινιστεί πού βρίσκεται η λιωμένη μάζα ουρανίου και πλουτωνίου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο καυτός πυρήνας του αντιδραστήρα παραμένει εντός του εργοστασίου, αλλά δεν είναι βέβαιοι.


«Εκτιμάμε ότι, παρότι έλιωσαν, τα καύσιμα βρίσκονται ακόμη στο δοχείο» είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Παροπλισμό Πυρηνικών Εργοστασίων, Τομοχίσα Ιτο. «Αλλά κάποια μέρα πρέπει να κοιτάξουμε απευθείας την κατάσταση με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ».

Η εταιρεία TEPCO ελπίζει ότι τον Μάρτιο του 2018 θα είναι σε θέση να εντοπίσει το λιωμένο πλουτώνιο, αν και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη μηχάνημα που θα μπορούσε να το προσεγγίσει. «Ο απώτερος στόχος της TEPCO είναι να απομακρύνει τα λιωμένα καύσιμα λίγα λίγα, αντί να τα θάψει κάτω από τόνους τσιμέντου» είπε ο επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χονσέι, Χιρόσι Μιγιάνο.

Η TEPCO είναι η ηλεκτρική εταιρεία που διαχειριζόταν το εργοστάσιο προτού αυτό πληγεί από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Τα εφεδρικά συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθούν και να σημειωθούν διαδοχικές εκρήξεις, που σκόρπισαν ραδιενέργεια στον αέρα, το έδαφος και τον ωκεανό.

Εργασίες για 40 έτη

Οι εργασίες παροπλισμού του εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις δεκαετίες. Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο», αλλά προειδοποίησε ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη» λόγω του μεγάλου όγκου ραδιενεργού ύδατος που προκύπτει στη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμμαχοι των επιστημόνων στην προσπάθεια να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα έγκατα της Φουκουσίμα είναι τα μυόνια, υποατομικά σωματίδια που προσκρούουν διαρκώς στη Γη προερχόμενα από το Διάστημα. Τα μυόνια διαπερνούν τα περισσότερα υλικά, αλλά αλλάζουν κατεύθυνση όταν πέσουν πάνω σε ουράνιο, που είναι ένα από τα πιο συχνά συστατικά των ράβδων καυσίμου.

Δύο όργανα μέτρησης που κάνουν χρήση των ιδιοτήτων των μυονίων ξεκίνησαν το τιτάνιο έργο της χαρτογράφησης τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν οι αντιδραστήρες 2 και 3 που θεωρείται ότι βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.


A.P.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/808304/article/epikairothta/kosmos/eliwse-o-pyrhnas-toy-antidrasthra-ths-foykoysima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου