Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

«Προσπαθώ να ξεχάσω. Αλλά μερικές φορές έρχεται σαν ταινία μπροστά στα μάτια μου. Και γίνομαι νευρικός. Πετάγομαι από το κρεβάτι. Δεν μπορώ να κοιμηθώ».

Ο Ματζίντ από το Ιράν. Πριν από δύο χρόνια είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. «Προσπαθώ να ξεχάσω», λέει
Ο Ματζίντ από το Ιράν. Πριν από δύο χρόνια είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. «Προσπαθώ να ξεχάσω», λέει
Δεν του είναι εύκολο να μιλάει για την επίθεση που δέχτηκε. Κι ας έχουν περάσει δύο χρόνια. Ηταν καλοκαίρι του 2013, ένα απόγευμα στην Καισαριανή. Ο Ματζίντ περπατούσε στον δρόμο αμέριμνος. Πήγαινε στην κοπέλα του γυρνώντας από τη δουλειά.

«Ξαφνικά κάποιος με χτύπησε από πίσω στο κεφάλι τόσο δυνατά που έπεσα κάτω. Ταυτόχρονα σταμάτησε δίπλα μου ένα μεγάλο αυτοκίνητο και βγήκαν έξω άλλοι δυο. Δεν με άφησαν να σηκωθώ. Αρχισαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές και μπουνιές, ουρλιάζοντας «να φύγεις από τη χώρα μας, να πας στην πατρίδα σου». Στη θέση του συνοδηγού ήταν και μια γυναίκα που παρακολουθούσε». Αφού τον τσάκισαν στο ξύλο, έφυγαν ανενόχλητοι. «Δεν βιάστηκαν. Σταμάτησαν και στο φανάρι».
Κόσμος υπήρχε, λέει ο Ματζίντ, «αλλά όλα έγιναν τόσο γρήγορα που κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει. Απλά κοίταγαν». Σύρθηκε μέχρι το σπίτι του. Την επομένη πήγε στον Ευαγγελισμό, για να διαπιστώσει πως είχε σπασμένα πλευρά. «Με ρώτησαν τι έγινε, αλλά δεν είπα την αλήθεια. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα μήπως υπήρχαν κι εκεί φασίστες και χρυσαυγίτες και πάθω χειρότερα. Μόνο στον αδελφό μου το είπα».
Θρασύδειλοι
Οταν έπεσε θύμα τυφλής ρατσιστικής βίας, ο Ιρανός Ματζίντ Γάσεμι ήταν ήδη εννιά χρόνια στην Ελλάδα. Οι θρασύδειλοι που τον χτύπησαν ?τρεις εναντίον ενός? δεν γνώριζαν πως έφυγε από την Τεχεράνη 20 χρόνων, αναζητώντας μια σταγόνα ελευθερίας.
«Η Τεχεράνη ήταν ωραία πόλη, αλλά την εποχή που έφυγα κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει ελευθερία. Με είχαν συλλάβει πολλές φορές οι αστυνομικοί για τα ρούχα που φορούσα, τα μαλλιά μου, το μουσικό όργανο που κουβαλούσα, επειδή είχα προφυλακτικό στην τσάντα μου, επειδή δεν είχα μούσι, επειδή ήμουν με την κοπέλα μου. Οταν έβγαινα έξω ήμουν έτοιμος για όλα. Γι' αυτό και έφυγα».
Νωρίτερα είχαν φύγει οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, που πήγε σχολείο στην Ελλάδα. Τώρα ζουν στην Αγγλία. Ο Ματζίντ ήρθε με τον μεγαλύτερο αδελφό του. Πέρασε τρεις μήνες σε κράτηση στη Σάμο και μετά στην Κομοτηνή. «Ηταν φθινόπωρο. Κοιμόμαστε στο πάτωμα, με δυο κουβέρτες. Χωρίς ζεστό νερό». Αφέθηκε ελεύθερος, υπέβαλε αίτηση ασύλου και ήρθε στην Αθήνα. «Τα πρώτα χρόνια ήταν φανταστικά». Επιασε δουλειά σαν βοηθός ξυλουργού, νοίκιασε μια γκαρσονιέρα στου Ρέντη με 125 ευρώ, έκανε σχέση με μια Ελληνίδα.
«Θυμάμαι την πρώτη φορά που φίλησα την κοπέλα μου δημόσια. Αισθάνθηκα τόσο ελεύθερος που έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου»... Το 2009 άλλαξε δουλειά, έγινε βοηθός σε έναν μπογιατζή από την Αλβανία κι αργότερα δούλεψε σαν επαγγελματίας μουσικός. Μετακόμισε σε μεγαλύτερο σπίτι στα Μελίσσια κι έπρεπε κάθε έξι μήνες να ανανεώνει το αίτημα ασύλου. Για οκτώ χρόνια.
Το 2013 έλαβε -όπως ήταν σύνηθες- αρνητική απάντηση και βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στην απέλαση. «Αποφάσισα να φύγω. Η κατάσταση ήταν ήδη χάλια». Προσπάθησε να περάσει από την Πάτρα στην Ιταλία με διαβατήριο Σύρου. Συνελήφθη.
«Εμεινα τρεις μήνες στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, πέντε στην Πέτρου Ράλλη και τρεις στην Αμυγδαλέζα. Βρωμιά, ποντίκια παντού, έπρεπε να παρακαλάς για ένα μπουκάλι νερό, χωρίς γιατρούς». Ηταν από τους πρώτους που απελευθερώθηκαν, αρχές Μαρτίου, με αναστολή απέλασης μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλε στην Αμυγδαλέζα.
«Δήλωσα την παλιά διεύθυνσή μου στα Μελίσσια. Τι να κάνω»; Νοίκιασε ένα δώμα στα Κάτω Πατήσια με λεφτά που του έστειλαν οι δικοί του από Αγγλία. Στέγασε και δύο πατριώτες του που γνώρισε στην Αμυγδαλέζα και δεν είχαν πού να μείνουν. Και τώρα; «Με το χαρτί που πήρα δεν μπορώ να δουλέψω νόμιμα. Αν δεν τακτοποιηθούν τα χαρτιά μου, δεν μπορώ να αποφασίσω για το μέλλον μου». Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φοβάται πια. Κι όπως λέει «θα πολεμήσω μέχρι τέλους για να σβήσει ο ρατσισμός»...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Μπαράζ εκδηλώσεων στην Αθήνα
Με συλλαλητήρια, πορείες, συναυλίες και χάπενινγκ γιορτάζει σήμερα η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Δεκάδες αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις, σωματεία κ.ά. καλούν στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, σε μια γιορτή με καλλιτεχνικά δρώμενα, χορό, κρουστά και μουσικά γκρουπ από τη 2η γενιά, παιδιά δηλαδή μεταναστών από Φιλιππίνες, Αφρική, Αφγανιστάν και Κουρδιστάν. Το απόγευμα θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
«Η προηγούμενη πολιτική με το δόγμα να κάνουμε τον βίο αβίωτο στους μετανάστες απέτυχε παταγωδώς. Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δικτατορίες και εξαθλίωση. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική, ορθολογική και ανθρώπινη, με μέτρα ένταξης», δηλώνει ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.
Κινητοποίηση
Στην Ομόνοια στις 14.00 καλεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή μαζί με δεκάδες οργανώσεις συνδικαλιστικές, μεταναστευτικές κ.λπ. Θα ακολουθήσει συναυλία στο Σύνταγμα στις 16.00 με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση κ.ά.
«Για πρώτη φορά υπάρχει διεθνής συντονισμένη κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού μετά την ανησυχητική άνοδό τους στην Ευρώπη. Διεκδικούμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομιμοποίηση για μετανάστες, ιθαγένεια για παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη δίκη τους», δηλώνει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί ένας ξεχωριστός περίπατος από τη Βουλή ως το Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους από διάφορες ομάδες που πλήττονται από τον ρατσισμό (ΑΜΕΑ, LGBT, Ρομά, μετανάστες, οροθετικοί, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές ομάδες κ.τ.λ.).
Στις 16.00 υπάρχει κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού για συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου στις 19.00 η νεοναζιστική οργάνωση καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «έξω οι λαθρομετανάστες».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64159479

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου