Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κίνηση όξυνσης από τα Τίρανα

Ένα ακόμη βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα καθώς με δήλωσή του στα Τίρανα υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας του «να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα».
Ο κ. Ράμα επιβεβαιώνει πλήρως συνεχή δημοσιεύματα της «Κ» ότι η Αλβανία έχει ζητήσει «πληροφορίες» για τις έρευνες στο Ιόνιο, για την ακρίβεια τα Τίρανα έχουν ζητήσει τροποποίηση των σχεδίων για έρευνες υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα αλβανικά χωρικά ύδατα, θέση που απορρίπτουν ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Ο κ. Ράμα, προσθέτει ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας» και ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

Επίσης, ο κ. Ράμα, υποστήριξε πλήρως την επιλογή του για την υποστήριξη  και  εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου,  δηλώνοντας ότι «όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς». Σημειώενται ότι στην εκλογή Ιντρίζι είχε αντιδράσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με δήλωσή του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα είχε αναφερθεί στο ιστορικό παρελθόν και στην συνεργασία των Τσάμηδων με του ναζί, σημειώνοντας την ενόχληση της Αθήνας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
ΥΠΕΞ: Η Αλβανία να επιστρέψει στην οδό της λογικής
Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο απάντησε στον κ. Ράμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, καλώντας τα Τίρανα να επιστρέψουν στην οδό της λογικής, δηλαδή να εξορθολογίσουν την στάση τους έναντι της Ελλάδας.
Ο κ. Κούτρας σημειώνει στη δήλωσή του:
«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».
Με την συμπυκνωμένη διπλωματικά δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνει στα Τίρανα, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τον σεβασμό της συμφωνίας του 2009 και τις παράλογες αναφορές ότι δεν ευθύνεται η Αλβανία για την ακύρωση της εν λόγω συμφωνίας, ενώ είναι γνωστό το αντίθετο. Επίσης, οι αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού περί εθνικού συμφέροντος που υπερτερούν της καλής γειτονίας, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που με σαφήνεια διατυπώνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα κοινοτικά ντοκουμέντα και τα οποία οφείλει να σέβεται η Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία.
ΝΔ: Γνωστή η αμετροέπεια του κ. Ράμα
Οι δηλώσεις του κ. Ράμα προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σε δήλωσή του στην «Κ», ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «η αμετροέπεια του κ. Ράμα, είναι γνωστή και δεν εκπλήσσει. Εαν συνεχίσει έτσι, θα εξελιχθεί ταχύτατα σε παράγοντα αστάθειας στα δυτικά βαλκάνια και προφανώς, με αυτόν τον τρόπο, δεν θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του».
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/817091/article/epikairothta/politikh/kinhsh-o3ynshs-apo-ta-tirana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου