Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Προαναγγελία εγκατάστασης διηπειρωτικών πυραύλων

Με την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου απαντά η Μόσχα στα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση τεθωρακισμένων και βαρέων όπλων σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς έκθεσης στρατιωτικού υλικού, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε την εγκατάσταση 40 νέων διηπειρωτικών πυραύλων, «ικανών να υπερκεράσουν και τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα». Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι έως και το 2020 το 70% των ρωσικών όπλων θα είναι υψηλής τεχνολογίας και τελευταίας γενιάς. Για «επικίνδυνη αποσταθεροποίηση» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Μιλώντας στο άνοιγμα διεθνούς έκθεσης στρατιωτικού εξοπλισμού, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Πούτιν προανήγγειλε την εγκατάσταση δεκάδων διηπειρωτικών πυραύλων νέας γενεάς. «Αυτή τη χρονιά, το πυρηνικό μας οπλοστάσιο θα αυξηθεί με 40 νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ικανούς να υπερκεράσουν ακόμη και τα περισσότερο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή τύπο των πυραύλων και τους τόπους εγκατάστασής τους.

Η Ρωσία δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα εγκατάστασης πυραύλων στην Κριμαία, η οποία αποσπάσθηκε από την Ουκρανία και εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, προκαλώντας αντιδράσεις της Δύσης. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές άνω των 5.500 χλμ. και μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Οι χθεσινές δηλώσεις Πούτιν ερμηνεύονται ως «ασύμμετρη απάντηση» στα αμερικανικά σχέδια για εγκατάσταση στρατευμάτων και βαρέων όπλων σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα ― μια κίνηση η οποία, αν υλοποιηθεί, θα αποτελεί την πιο επιθετική κίνηση έναντι της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Οπως αποκάλυψαν το Σαββατοκύριακο οι New York Times, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει 5.000 στρατιώτες και άρματα μάχης στις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία) ώστε να τις θωρακίσει έναντι του ενδεχόμενου αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε γνωστό ότι συζητεί με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο εγκατάστασης βαρέων αμερικανικών όπλων επί του εδάφους της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούν εντάσεις και θρέφουν τα αντιρωσικά αισθήματα των συμμάχων τους. Επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες εντάσεις για να επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους και να ενισχύσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι θα αποτραπεί η διολίσθηση των ευρωπαϊκών υποθέσεων προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συρθεί η χώρα του σε μια νέα, πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ, παρότι η κυβέρνησή του ακολουθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων και ανανέωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού τους. Οπως ανακοίνωσε στη χθεσινή του ομιλία, το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να είναι τελευταίας γενεάς και υψηλής τεχνολογίας ώς το 2020. Αν και το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα προβάλλεται από το Κρεμλίνο ως ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, εκφράζονται φόβοι ότι η υπερβολική διόγκωσή του θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος των κοινωνικών προγραμμάτων και της βελτίωσης των υποδομών σε άλλους τομείς της ρωσικής οικονομίας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικού στρατού και ρωσόφωνων αυτονομιστών απειλεί να ενταφιάσει τη συνθήκη εκεχειρίας του Μινσκ. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των θέσεών τους από πυροβόλα των αυτονομιστών στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Στην απέναντι πλευρά των ρωσοουκρανικών συνόρων, άρχισαν χθες τριήμερα γυμνάσια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Στα εν λόγω γυμνάσια θα πάρουν μέρους 60 μαχητικά αεροπλάνα και πάνω από 10 ελικόπτερα.
AFP, REUTERS
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/819635/article/epikairothta/kosmos/proanaggelia-egkatastashs-dihpeirwtikwn-pyraylwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου