Οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα που μέσα σε 10 μόλις ημέρες αρχίζουν να γίνονται εμφανείς λόγω και των capital controls, φανερώνουν με το χειρότερο τρόπο το επί δεκαετίες λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.
Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή άνθηση νέων εξαγωγικών αγροτικών δραστηριοτήτων σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, η διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής αναδεικνύει το μέγεθος των ευκαιριών που έχασε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα τεράστια ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση από φορολογικής πλευράς του κλάδου δεν αξιοποιήθηκαν για μια αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή να παραμένει κατακερματισμένη και η χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές βασικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής που περιλαμβάνουν κρέατα (η Ελλάδα εισάγει το 75% των αναγκών της σε κρέας εισάγεται), γαλακτομικά, αυγά, ζάχαρη, πατάτες, ντομάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μέλι και … χαμομήλι από την Αίγυπτο.
Ο ΣΕΒ αναφέρει πως καθώς το 60% των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών και η συντριπτική πλειοψηφία των σημαντικών σε αξία και ποσότητα εισαγωγών κρεάτων και γαλακτομικών προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το ότι σημαντικές εισροές για την εγχώρια αγροτική παραγωγή είναι εισαγόμενες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη να επηρεάζονται από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, κάποιες εισαγωγές δικαιολογούνται από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά οι εισαγωγές προϊόντων όπως λεμόνια, πατάτες, ντομάτες, μήλα, μαρούλια, πορτοκάλια, κρεμμύδια, καρπούζια και πεπόνια υποδηλώνουν ότι αξίζει τον κόπο να εξεταστεί
γιατί η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει τέτοια προϊόντα.
γιατί η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει τέτοια προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειώσει και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές κρεάτων, γαλακτοκομικών και φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μια αναδιάρθρωση όμως που πριν προχωρήσει σε ποσοτικούς στόχους όπως η αύξηση της απασχόλησης, πρέπει σύμφωνα με το ΣΕΒ να στοχεύσει σε ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένα στη στροφή της χώρας προς την παραγωγή των προϊόντων στα οποία έχει σημαντικό πλεονέκτημα λόγω ποιότητας και γεωμορφολογίας με μια παράλληλη στόχευση στην ποιότητα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.
Ζημιά
Οι αθρόες εισαγωγές και οι επιπτώσεις στην αγορά από τους περιορισμούς κεφαλαίου που επιβλήθηκαν έχουν "στεγνώσει” την αγορά. Μόνο για το δεκαήμερο 27 Ιουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Ιουλίου η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που δημοσιοποίησε το Έθνος. Αν και καταγράφηκε αύξηση κατά 30% στη ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα, επιχειρήσεις από τον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης - υπόδησης, των βιβλίων - χαρτικών και παιχνιδιών είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν έως και κατά 70%.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με βάση την εμπειρία της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο, ενδέχεται να προκληθούν το προσεχές 15νθημερο απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, ήτοι απώλειες εσόδων από εξαγωγές ύψους 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/oikonomia/3042791/otan-eisagoume-xamomili-apo-tin-aigupto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου