Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το «όχι» είναι υπέρ της Ευρώπης

Στην έκδοση του σημερινού έκτακτου φύλλου της «Εφ.Συν.» μας υποχρεώνουν οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Η ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η πρότασή της να καταψηφιστεί από τους Ελληνες πολίτες το απαράδεκτο τελεσίγραφο των «θεσμών» ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη μεταπολιτευτική ιστορία.
Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, όπως ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την υπεράσπιση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης· των αρχών που τις έχουν κατακουρελιάσει οι κυρίαρχες δυνάμεις των Βρυξελλών, με τους συνεχόμενους εκβιασμούς και την ανοιχτή επιδίωξη υπονόμευσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Απέναντι σ’ αυτήν την καθαρή λύση, την προσφυγή δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία, η αντιπολίτευση υιοθετεί αβασάνιστα όλη την κινδυνολογία των «θεσμών» και επιχειρεί να μετατρέψει το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε δίλημμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη.
Στοιχείο-κλειδί στην επιχειρηματολογία της είναι η προσπάθεια εξίσωσης των προτάσεων των «θεσμών» με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Πονηρά ταυτίζουν το οικονομικό εύρος των δύο πακέτων, δηλαδή τα 8 δισ. ευρώ, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έγκειται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται για πρώτη φορά τη φορολόγηση του πραγματικού πλούτου.
Οι νεοφιλελεύθερες φωνές σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Αθήνα αρνούνται κάθε παρόμοια σκέψη και επιμένουν στην περαιτέρω εξαθλίωση των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Το «όχι» στο δημοψήφισμα θα μεταβάλει τα δεδομένα της όποιας συνέχισης της διαπραγμάτευσης, εφόσον θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα πίστευαν ότι θα την υποχρεώσουν σε άτακτη υποχώρηση. Ταυτόχρονα θα απογυμνώσει και τους εγχώριους υποστηρικτές των «θεσμών», οι οποίοι ήδη υιοθετούν την άνευ όρων υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών.
Το «όχι» στους εκβιασμούς σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό «ναι» στις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης γιατί ξαναφέρνει την αντιπαράθεση στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα, που είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης έναντι της Ευρώπης των ανάλγητων υποστηρικτών της λιτότητας για τους... άλλους και της αλόγιστης κερδοφορίας για τους ίδιους.
Συντάκτης: 
ΕΦ.ΣΥΝ.
ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/arthro/ohi-einai-yper-tis-eyropis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου