Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η Κίνα θα ωφεληθεί περισσότερο από το Brexit

Η Κίνα θα ωφεληθεί περισσότερο από το Brexit
Εμπιστευτείτε τους Κινέζους διεθνείς εμπειρογνώμονες του σήμερα για να εξετάσουν τα ζητήματα μέσα από το πρίσμα του κινεζικού συμφέροντος πρώτα. Αυτή η ειδική έκδοση του China Analysis εξετάζει τα πρώτα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα στον απόηχο του Brexit. Οι συγγραφείς υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες από τις ζημιές που θα προκαλέσει το Brexit, θα πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ή και τα δύο, ενώ η Κίνα θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη.

Αυτή η "αισιόδοξη" άποψη αντιπροσωπεύει μία αξιοσημείωτη αντίθεση με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ιαπωνίας για την επίδραση του Brexit. Μέρος της διαφοράς, ασφαλώς, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα έχει μια πολύ διαφορετική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι η Ιαπωνία. Όχι μόνο η Ιαπωνία έχει βιώσει μια φιλία μεγαλύτερη του ενός αιώνα και ακόμη και κάποια συγγένεια με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι εταιρείες της έχουν δεσμευτεί με μεγάλες "πράσινες" επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άμεση πτώση της λίρας είναι ένα πλήγμα στους ισολογισμούς τους, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους προμήθειας για τις θυγατρικές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο μεταξύ, οι κινεζικές επενδύσεις ήταν κυρίως χρηματοοικονομικές (ή στο real estate) και έτσι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να μεταφερθούν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου με μικρότερη ζημιά. Η σχέση αγάπης-μίσους της Κίνας με την πρώτη έποικό του εξακολουθεί να υπάρχει –και είναι εντυπωσιακό ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή πολιτική του Cameron και του Osborne δεν τυγχάνουν καμίας αναγνώρισης, εκτός από την αναγνώριση ότι η Κίνα θα πρέπει να βρει άλλον υποστηρικτή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. 
Ενώ η Ιαπωνία ελπίζει σε ένα "μαλακό" Brexit –για το οποίο διαβάζουμε, όσο λιγότερο Brexit, τόσο πιο ανθρωπίνως διαχειρίσιμο- οι Κινέζοι σχολιαστές φαίνεται ότι σπεκουλάρουν πολύ πιο άμεσα για την περίπτωση μιας κρίσης στην μετά το Brexit κατάσταση. Εξετάζουν την διαίρεση και την αποδυνάμωση της ΕΕ, τις ισχυρές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο (τις οποίες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει επισήμως χαρακτηρίσει ως μια πιθανότητα), και ακόμη και μια ξεχωριστή συμφωνία για το καθεστώς οικονομίας της αγοράς.
Είναι αυτό ένα όνειρο; Με μια εξαίρεση, οι πηγές μας δεν φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη τους την σύγχυση μεταξύ των βρετανικών πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και εντός του στρατοπέδου των νικητών. Είναι εντυπωσιακό ότι κανείς δεν κοιτάζει την πιθανή στρατηγική της ΕΕ σε σχέση με την απόφαση για το Brexit –και πάλι αυτό είναι ίσως ο μόνος σημαντικός παράγοντας στο να καθορίσει τι υπάρχει για την Ευρώπη.
Οι Κινέζοι ειδικοί έχουν μια καλή δικαιολογία: η αντίδραση της ΕΕ μετά από το Brexit ήταν αποδιοργανωμένη, εάν όχι τόσο πολύ ορατά διαιρεμένη. Ενώ η άμεση κερδοσκοπία έχει εστιάσει κυρίως στο σοκ του Brexit, το αιώνιο θέμα της ΕΕ του να "μιλάει με μια φωνή", επαναβεβαιώνει την ίδια –και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι Κινέζοι είναι πλήρως ενήμεροι, δεδομένου του δικού τους ιστορικού συναλλαγών με την ΕΕ.
Ο Jean Claude-Juncker έχει ταχθεί δημοσίως εναντίον της πιθανότητας ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να εμπλακεί σε συζητήσεις για την σύναψη των δικών του εμπορικών συμφωνιών έξω από την ΕΕ. Το πόσο πολύ η ΕΕ είναι ικανή να μείνει στη θέση του οδηγού, ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρει να υιοθετήσει μια πιο ευκίνητη στρατηγική, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζει η Κίνα.
Των Francois Godement και Angela Stanzel
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/china_and_brexit_whats_in_it_for_us7112
ΑΠΟΔΟΣΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου