Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Μειώσεις μισθών έως 24% - Απασχόληση λάστιχο





Την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που βρίσκεται σε συνθήκες αποσύνθεσης δίνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. 

Οι (λιγοστοί) επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν το α΄ εξάμηνο του 2012 συνολικά περί τους 29.790 ελέγχους. Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίζουν οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων αφορούν μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου (φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά στις τράπεζες, επικαλούμενες δήθεν ταμειακό λάθος, αναφέρει η έκθεση) και απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (REPO). 

Όσον αφορά την εξέλιξη των συμβάσεων εργασίας, προκύπτει ότι το α΄ εξάμηνο μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 45,3% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011. 

Ταυτόχρονα, οι λίγες νέες προσλήψεις είναι συχνά σε θέσεις ελαστικής απασχόλησης. Με βάση τα στοιχεία για το α΄ εξάμηνο του 2012, οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης καταλαμβάνουν ποσοστό της τάξεως του 56,1%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία είναι 34,9% και 9%, δηλαδή το σύνολο των «ελαστικών» μορφών συμβάσεων εργασίας φτάνει το 43,9%.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/714274/Article.aspx 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου